A kormány nem tárgyal a pedagógusokkal, inkább rendeletet hozott, milyen lehet a sztrájk

Megosztás

A rendeletet olvasva máris kijelenthető, Orbánék a maradék mozgásteret is elvették a pedagógusoktól, innentől törvényes sztrájk csak úgy és olyan formában tartható, amit a világon senki nem vesz majd észre. Akkor meg minek? Pontosan ez volt a cél, újabb gerinctelen húzás a kormányzattól.

Úgy látszik, a kormány kezdi komolyan venni a március 16-ától határozatlan időre tervezett munkabeszüntetést. Tárgyalni ugyan továbbra sem hajlandó, ehelyett rendeletben szabta meg a veszélyhelyzeti rendkívüli jogalkotás keretében, hogyan kell megoldani a gyerekfelügyeletet és milyen órákat kell megtartani.

A péntek este megjelent jogszabály szerint minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre, saját osztályukban – tehát különböző osztályok keveredése nélkül –, és minden csoportban, osztályban rendelkezésre kell állnia legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek. A gyerekeknek meg kell kapniuk a szokásos étkezést, kollégiumi ellátást, délelőtt és délután egy-egy óra „szabad levegőn való tartózkodást”. Az érettségiző középiskolai osztályokban meg kell tartani minden vizsgaszabályzat szerinti felkészítési órát a kötelező érettségi tantárgyakból. A többi tanulónak minden tárgyból az órák felét kötelező megtartani.

Miután a január 31-i figyelmeztető sztrájkot a bíróság utólag jogerősen jogellenesnek nyilvánította, de a szakszervezetek a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért, a kormányrendelet erre is kitér. Eszerint ha van felülvizsgálati kérelem, akkor „a felülvizsgálati eljárásban hozott döntésig egyedi ügyekben a jogszerűtlen vagy jogellenes sztrájkkal kapcsolatosan hozott bírósági döntésre nem lehet hivatkozni”. A törvényi határidők a felülvizsgálati döntés után kezdődnek. Ez a most folyamatban lévő ügyre is vonatkozik.

Ez a rendelet addig lesz érvényben, amíg „a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló” törvény. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek