Mégse jelenti fel a város az MKKP miskolci szervezetét annak profilképe miatt

Megosztás

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) miskolci szervezete számolt be arról, hogy január 12-én feljelentés érkezett a város jegyzőjétől, miszerint Miskolc címerét engedély nélkül használták fel a Facebook-oldalukon. A viccespárt azonban vitatja, hogy Miskolc címerét használták volna, ugyanakkor azt természetesen nem tagadják, hogy az említett (és nyitóképünkön is látható) grafika ötlete honnan jött.

Kiss Gábor, az MKKP Miskolc koordinátora és jelöltje lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a publikálást követően a visszajelzések közül egyetlen civil írt nehezményezést a közösségimédia-oldalukra, de azt is csak a hivatalos levél kézhezvétele után olvasták. A felhasználó állítása szerint nem ő jelentette fel őket.

Az MKKP hivatalos válaszában többek között nehezményezte, hogy a hivatkozott oldalon nem Miskolc címere található, “hiszen Kutyika ismereteink szerint Miskolc címerében sem a pajzson, sem pajzstartóként nem szerepel”, illetve a hivatkozott jogszabály Miskolc területére korlátozódik:

“Az eljárás megindításáról szóló végzés nem tartalmazza azt a magatartást, amellyel állítólagosan megsértésre kerültek a közösségi együttélés alapvető szabályai, így az ügyfél csak feltételezni tudja, hogy az MKKP Miskolc facebook oldalon közzétett rajz miatt folyik az eljárás. A tényállás ismertetésének hiánya mindenesetre olyan eljárási jogsértés, amely az ügyféli jogok gyakorlását érdemben akadályozza. Az ügyfél hivatkozik arra, hogy az 35/2013. (X.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése szerint az adott szabályszegések akkor jogellenesek, ha azokat Miskolc területén követik el. Nincsen tudomásunk arról, hogy a egy facebook oldal Miskolc területének minősülne, így egy facebook oldalon tanúsított magatartás miatt az R. egyetlen különös részi rendelkezésének megsértése sem állapítható meg.


Ettől függetlenül jelezni szeretnénk, hogy a hivatkozott facebook oldalon nem Miskolc címere található, hiszen Kutyika ismereteink szerint Miskolc címerében sem a pajzson, sem pajzstartóként nem szerepel, vagyis még akkor sem lenne megállapítható az R. 3. § (1) bekezdés a) pontjának megsértése, ha a facebook oldal Miskolc területének minősülne.

Hasonló ügyben egyébként Szentendre városa már beperelte a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, amit jogerősen elbukott (Fővárosi Ítélőtábla 32.Pf.20.589/2018/3-II.). Előadjuk, hogy amikor humortalan hatóságok, állami vagy önkormányzati szervek elkezdenek csesztetni minket, arra előbb-utóbb (bíróságon, Alkotmánybíróságon, az Emberi Jogok Európai Bíróságán vagy annak Nagykamarája előtt) csúfosan rábasznak”

– írták a válaszlevélben.

Pár nappal később a városháza mégis visszakozott a kétfarkúak által csak “címergate”-nek nevezett ügyből. Kiss Gábor arról számolt be, hogy ennek ellenére a jegyzői hivatal szerint az továbbra is elég jogalap lenne, hogy a Facebook olvasható a város határain belül is.

Kiss azzal zárta a témát, hogy

fontolgatja a fellebbezést. “Az nem állapot, hogy fenyegetnek és utána nem csinálnak semmit.

Kapcsolódó cikkek