Ön szerint van olyan fővárosi kerület, ahol olcsóbb az albérlet, mint Miskolcon?

Megosztás

Elemzésünkben megvizsgáltuk, hogy a 2021-es év során milyen változások következtek be az ingatlanpiacon országszerte. A használtan eladó kertes házak, tégla- és panellakások és albérletek árváltozásait követtük nyomon a tavalyi év során, különös tekintettel a fővárosi és miskolci ingatlanokra.

Az ingatlanpiacon tapasztalt változások elérkeztek arra a pontra, ahol a kereset növekedése már nem tud lépést tartani az ingatlanok drágulásával. Az eladásra meghirdetett családi házak és téglalakások átlagos négyzetméter ára egyaránt ötödével nőtt, míg a panellakások esetében is kétjegyű változást láthattunk: 2021 decemberében januárhoz képest átlagosan 12%-kal kértek magasabb árat.

A budapesti házak is ötödével lettek drágábbak a tavalyi év során

A fővárosban meghirdetett családi házak árai az országos változáshoz hasonlóan alakultak: Budapesten 12 hónap alatt 20,5%-kal emelkedett az ilyen ingatlanok átlagos négyzetméter ára.

Családi házak átlagos négyzetméter árának alakulása 2021-ben (Ft_m²)

Leglátványosabban a VIII. kerületi házak drágultak – év végén itt közel 800 ezer forintért kínáltak egy négyzetmétert, amely januárhoz képest csaknem harmadával magasabb árat jelent. A legdrágábbnak változatlanul az I., a XII., a II. és III. kerületek számítanak. Az Ingatlannet.hu decemberi adatai alapján ugyanis ezekben a városrészekben Óbuda-Békásmegyer kivételével jóval 1 millió forint felett van az átlagos négyzetméterár. Sőt, ha valaki Budavár kerületben szeretne kertes házat vásárolni, annak már 1,8 millió Ft/m2-es kínálati árral kell számolnia. A legolcsóbb, XXIII. kerületben is az országos átlagár 120%-áért kínálják az ingatlanokat.

Egyszámjegyű drágulás a miskolci házak esetében

Ugyanezen időszak alatt Miskolcon mindössze 7,6%-kal emelkedett az átlagos négyzetméterár. Tavaly decemberben átlagosan 255 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. A megyeszékhelyek közül Békéscsabán ugyanennyiért kínálták a használt házakat, továbbá Szekszárdon is alig magasabb, 269 ezer Ft/m2-es átlagos ár mellett lehetett ilyen típusú ingatlanhoz jutni.

Ebben a kerületben 300 ezer forinttal drágultak a négyzetméterek egy év alatt

A fővárosi használt téglalakások esetében a legmarkánsabb változás Soroksáron volt megfigyelhető. Az elmúlt egy évben 500 ezer forintról átlagosan 800 ezer forintra drágult egy négyzetméter, amely 60%-os, szinte ugrásszerű árnövekedésnek tekinthető. Kb. negyedével drágultak továbbá az eladásra kínált lakások a XVII., XVIII. és XIX. kerületi téglaépítésű ingatlanok. A legolcsóbb lakásokat Csepelen találjuk, de itt is félmillió felett van egy négyzetméter, a tulajdonosok ugyanis kb. 573 ezer Ft/m2-es árat kértek ezekért az ingatlanokért 2021 decemberében.

Ami a paneleket illeti, ezen időszak alatt a legnagyobb változásokat Terézvárosban és Újbudán láthattuk. Míg a VI. kerületben 1 millió forint feletti négyzetméter árról csaknem harmadával esett az átlagos árszint, a XI. kerület panelei negyedével drágultak, így 2021 decemberében már átlagosan 842 ezer Ft/m2-es áron kínálták ezeket.

Március óta már több mint félmillióba kerül egy négyzetméter

Miskolcon a téglalakásokat januárhoz képest decemberben 40%-kal magasabb áron kínálták. Mintegy 160 ezer Ft/m2-rel magasabb átlagos árat kellett kifizetnie annak, aki év eleje helyett 2021 végén szánta el magát ingatlanvásárlásra. Először márciusban lépte át a négyzetméterár a félmilliós lélektani küszöböt. A panellakások pedig 27%-kal drágultak a tavalyi év során: év végén kb. 24,4 millió forintba került egy lakás a borsodi megyeszékhelyen.

Milyen lakbérre számíthattunk a fővárosban, illetve Miskolcon?

Azt is megnéztük, milyen bérleti díjjal kell számolni annak, aki ingatlanvásárlás helyett az albérlet mellett dönt. A tavalyi év elején a fővárosi albérletárak kerülettől függően 2147 Ft/m2 (XVI. kerület) és 3909 Ft/m2 (XII. kerület) között alakultak, ez a két szélsőérték decemberre 2133 Ft/m2  (XXI. kerület) és 4791 Ft/m2 (I. kerület) átlagos bérleti díjra változott.

Mennyibe kerül átlagosan egy 50 m²-es albérlet_ (Ft, 2021. december)

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén 2021 decemberében egy hónapra átlagosan 2245 Ft/m2-be került a lakásbérlés, szemben a januári 1886 forinttal. A tavalyi év során jellemzően 1000-1200 forinttal került tehát többe egy négyzetméter bérlése a fővárosban, mint Miskolcon.

Kapcsolódó cikkek