Ismét elítélték az EU-s pénzeket eltüntető fideszes polgármestert, le is kell mondania

Megosztás

Ezúttal hivatalosan is büntetett előéletűvé vált, így nem tarthatja meg polgármesteri székét, bár rettentően ragaszkodott hozzá. Az ügy rosszabb része, hogy a költségvetési csalás során bizonyítottan eltűnő 31 millió forintból a többi érintett nagyrészt visszafizette saját részét, a fideszes polgármester azonban valahova már lenyelte az összeget, esze ágában sincs megtéríteni.

A Gyulai Törvényszék szerdán hozta meg a másodfokú ítéletet. A bíróság egy döntő ponton megváltoztatta a jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt tavaly májusban bűnösnek kimondott polgármester büntetését – írja a Magyar Narancs. Az elsőfokon eljáró Gyulai Járásbíróság ugyan megállapította Tát Margit méhkeréki fideszes polgármester és hét társa bűnösségét, valamint azt, hogy az Európai Unió által biztosított forrás, 31 millió forint ellenére gyakorlatilag semmit nem valósított meg a Békés megyei község önkormányzata egy gyermekeknek szánt bűnmegelőzési programból – ennek ellenére előzetes mentességet adott a méhkeréki fideszes polgármesternek. Ez azt jelentette, hogy nem számít büntetett előéletűnek Tát Margit, így megtarthatja a polgármesteri posztot a többnyire román ajkúak lakta viharsarki településen.

A jogerős ítélet indoklásában a büntetőtanács kimondta, hogy az EU támogatta méhkeréki bűnmegelőzési program nem valósult meg és az arra kapott pénz nagy része annak ellenére sem térült, hogy a vádlottak egy meghatározó része – Tát Margit kivételével – jelentős összegeket térítettek meg. Összességében közel 17 millió forintot, de hogy a fennmaradó 14-15 millió forint sorsa mit lett, több mint homályos. Emellett a jogerős ítélet 1 év 10 hónapos börtönbüntetéssel sújtotta Tátot, amit két év próbaidőre felfüggesztettek és 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtották. (Az összegnek biztosan óriási visszatartó ereje lehet egy többmilliós sikkasztás árnyékában…)

A bíróság szerdai ítéletében kifejtette, az előzetes mentesítés megítélését sokkal jobban segítette volna a feltáró, beismerő vallomás, valamint az, hogy a bekövetkezett sok milliós kárból nem csupán 168 ezer forintot térít meg Tát Margit.

A büntetőeljárásról szóló törvényben foglaltakra figyelemmel a bíróság az önkormányzati képviselő bűnösségét megállapító jogerős ítélet meghozataláról haladéktalanul tájékoztatja a képviselő-testületet és a Békés Megyei Kormányhivatalt. A mostani döntés után

megszűnik Tát Margit mandátuma,

így időközi polgármester-választást kell kiírni a Békés megyei településen. A pandémia miatti veszélyhelyzetben ez azonban egyelőre csúszik, így hosszabb átmeneti helyezettel kell számolni a viharsarki községben.   

Kapcsolódó cikkek