Ingyen diploma és jóval olcsóbb közmédia – így tervezik Üveges Gáborék az ellenzéki kormányváltást

Megosztás

A borsodi politikus más, ellenzéki szakpolitikai vezetőkkel együtt vitatta meg egy sajtóreggeli keretein belül a kormányváltás utáni teendőket.

Üveges Gábor közölte a Facebookon: “Az ellenzéki összefogás szakpolitikai programjairól beszélgettünk a sajtó képviselőivel…Részletek:

👉https://168.hu/itthon/sajtoreggeli-225943…👉https://www.atv.hu/…/szakpolitikai-szakertoket-mutatott…

👉A kormányváltást követően azonnal megszüntetjük a fejlesztéspolitikának a választókerületi határokhoz történő igazodását, a pályázatok elbírálását nem befolyásolhatja többé a politikai hovatartozás!

👉A vidékfejlesztést újra szakmai alapokra helyezzük és visszaadjuk a megbecsültségét!🇭🇺

Az Egységben Magyarországért kedd délelőtt egy sajtóreggeli keretein belül mutatta be a szakpolitikai munkacsoport vezetőit, akik egyenként beszéltek a kormányváltást követően a saját területüket érintő változásokról, a terveikről és az általuk kidolgozott célokról. Péterfi Judit, az egyesült ellenzék sajtófőnöke az esemény elején leszögezte, nem lesz téma, melyikük milyen szerepet vállal majd a következő kormányzatban, és arra kérte a jelenlévő újságírókat, erről ne is kérdezzenek. A sajtóreggelin 168 is részt vett és meg is osztotta a fontosabb részleteket.

A kormányváltás után az új kormányzat ezekhez az intézkedésekhez mégis mely területekről vonna el forrásokat, született-e már erről megegyezés az ellenzéken belül? Tóth Endre erre azt felelte, ez az ügy még egyeztetés alatt áll, de úgy látja,

jelenleg a sport és a közmédia túlfinanszírozott.

Megjegyezte, neki nem az a dolga, hogy más területek pénzeit vonja el, de az ígéretek be lesznek árazva, és a kormányváltás után máshova fognak kerülni a prioritások. A költségvetési átcsoportosítások veszteseit azonban nem akarta megnevezni. A kérdéshez Üveges Gábor, a vidékfejlesztésért felelős kabinetvezető is hozzászólt. Mint mondta, a többletfinanszírozásban kell majd kotorászni, amelynek egy része most a Fidesz-kormány tagjainak magánzsebeibe kerül, ezek nagyságrendje pedig bőven fedezetül szolgál például az oktatásügyi intézkedésekhez. „Ne a tárcák között legyen sérelem, ki kell fehéríteni a gazdaságot” – magyarázta.

Üveges Gábor ezután vázolta a vidékfejlesztés legfontosabb pontjait, amelynek szerinte önálló területnek kell lenni a következő kormány számára. Leginkább az Orbán-kormány jelenlegi hibáit emelte ki, szerinte

„ennél mélyebben régen volt a magyar vidék, mint most”.

Úgy fogalmazott, a Fidesz óriási bűnt követett el azzal, hogy rengeteg jó szakembert küldött el a vidékfejlesztés ügyétől, ráadásul a vidékfejlesztés a választókörzetekhez lett igazítva. Beszélt a politikai döntésekről, a funkció nélküli, kiürült, elöregedett falvakról mint legégetőbb gondokról. Ezzel szemben megjegyezte, vannak olyan szakpolitikai intézkedések is, amelyeket a politikai érdekek lefejtése után a következő kormányzatnak is tovább kell vinnie, ilyen például a Magyar Falu Program. Hangsúlyozta, a cél a látványberuházások helyett a gazdaságélénkítés és a térségek fejlesztése. Mint mondta, a következő kormányzat eltökélt lesz a helyi közösségek megerősítésében, korrupció üldözésében.

Kapcsolódó cikkek