Kicsit sem érdekelte a kormányt a pedagógusok múlt heti akciója, március 16-ától egész napos munkabeszüntetést szerveznek

Megosztás

Mivel nagyjából senkinek semmi fennakadást nem okozott, a kormány részéről maximum röhögnek a markukba a “törvénytelen” sztrájk miatt, amit a legtöbben észre sem vettek. Határozottabb, teljes lezárásra készülnek, hogy valaki kormányoldalon foglalkozzon is követeléseikkel. Március 16-án kezdődne a munkabeszüntetés és határozatlan ideig tartana.

Egész napos, akár határozatlan idejű pedagógussztrájk veheti kezdetét március 16-án – erről beszélt az RTL Híradójában Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja.

Nagy elmondta, hogy a két nagy szakszervezet – a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete – megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, és pénteken ülnek asztalhoz a kormány képviselőivel, hogy megvitassák azokat.

Amennyiben nem lesz sikeres a kormánnyal folytatott párbeszéd, mondta Nagy, bírósághoz fordulnak, elkerülnék ugyanis, hogy jogerős ítélet nélkül kelljen határozatlan idejű sztrájkot szervezni.

Nagy elmondta azt is, hogy teljes sztrájknapokra készülnek, és gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol.

„Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet” – tette hozzá a pedagógus, aki szerint lesznek pedagógusok, akik nem mernek újra beleállni a sztrájkba, mert túl nagy fenyegetettséget éltek meg.

Három követelésük van a pedagógusoknak: a pedagógus és nem pedagógus beosztásban lévők béreinek rendezése, munkaterheik csökkentése és a kötelező oltásról szóló rendelet módosítása, ami lehetővé teszi a mostani helyzetben pótolhatatlan tanárok visszavételét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden azt közölte, hogy 10 százalékkal emelték a béreket januártól, és 2023-tól további béremelésre készülnek. (…”készülnek”!!…)

Január 31-én 20 ezer pedagógus tiltakozott kétórás munkabeszüntetéssel a kormány oktatáspolitikája miatt. (RTL.hu)

Kapcsolódó cikkek