Jövőre megszűnhetnek az MNB alapítványai

Megosztás


A magyar hatóságok 2023 közepéig megszüntetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványait – szúrta ki a Portfolio az Eurostat egy dokumentumában.

Az is kiderül az anyagból, hogy a felszámolást már jóval korábbra tervezték: ennek még 2020-ban meg kellett volna történnie, azonban a járványhelyzet miatt ez 2023 közepére csúszott.

A megszüntetés miatt az MNB mérlegében szerepelnek majd az alapítványok által kezelt eszközök is, így az a 266,4 milliárd forintnyi közpénz is, amit még 2016-ban bízott az MNB az alapítványokra, és amely összeg az átadást követően a fideszes Kósa Lajos érvelése szerint már nem is közpénz, bár ezzel annak idején sem Áder János, sem az ügyben végül döntő Alkotmánybíróság nem értett egyet.

A pénzt ugyan az alapítványok nem költhették el, de befektetésekhez felhasználhatták, és az azokból származó hozammal már szabadon gazdálkodhattak. Az MNB még 2014-ben hozott létre eredetileg hat alapítványt, melyek azóta több lépcsőben összeolvadtak, így ma már csak egy ilyen szervezet működik Pallas Athéné Alapítvány néven. Az alapítvány vagyonát az Optima Befektetési Zrt. kezeli, ez a vagyon 2021 végén 280,6 milliárd forintra rúgott – írja a portál.

Kapcsolódó cikkek