Paks2 egy befagyott konfliktus | podcast

Megosztás

Az Ökopolisz #StopPaks2 podcast új adásában Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin eheti találkozója kapcsán a magyarországi orosz befolyásról beszélgetett Krekó Péterrel (Political Capital), Ungár Péterrel (LMP) és Szabó M. István szakújságíróval Stern Péter.  

Krekó Péter szerint Paks2 beruházás az oroszok szempontjából egy befagyott konfliktus,  ami függőségeket eredményez. A gyakori orosz-magyar bilaterális diplomáciai találkozók csak az egyik elemei annak, hogy szorosabbra fűzzék a viszonyt.  A putyini befolyás leginkább abban érződik, hogy az orosz állami narratívák hivatalos narratívává váltak Magyarországon.


Ungár Péter felidézte, hogy az orosz hatalom kimondja: az energetika egy geopolitikai fegyver. Kormányváltás esetén a legfontosabb teendő szerinte, hogy a geopolitikai irányjelzőket helyesen kell kitenni. Ha az orosz soft-power hatásra nincsen egy fogékony állami médiahálózat, hanem egy korrekt közszolgálati média van, az már sokat segít az orosz befolyás csökkentésében. Olyan gesztusokat tesz Magyarország, amit az oroszok nem is várnak el, sokkal óvatosabb megfogalmazásokat tesznek más orosz barát EU-s és NATO tag országok vezetői. Ungár szerint felelőtlen dolog akár utalni is arra, hogy Magyarország visszakapja Kárpátalját, ez legtöbbet a kárpátaljai magyar kisebbségnek árt.

Kapcsolódó cikkek