Észak-Korea hekkerei már több százmillió dollárt nyúltak le a világ többi részéről

Megosztás


Több mint 400 millió dollárra becsüli az ENSZ Biztonsági Tanácsának készült jelentés azt összeget, amelyet 2021-ben a szorgos észak-koreai hekkerek összehoztak – írja az az ENSZ-jelentés, amit az amerikai ABC portál ismertetett, magyarra pedig a HVG munkatársai fordították le.

Az ENSZ BT szankciókkal sújtja Észak-Koreát nagyszabású rakéta- és nukleáris programja miatt, amellyel immár nemcsak a közeli országokat, de az Egyesült Államokat is fenyegetheti. Legalábbis ezt állitja Észak-Korea elnöke, aki minden pénzt a fegyverkezésre fordít, miközben az ország lakosságának jelentős része éhezik. Kim Dzsong Un korábban többször is találkozott Donald Trump exelnökkel, meg is állapodtak a fegyverkezési program leállításában, de ebből semmi sem lett. 

A Kínában kiképzett hekkerek rászálltak a kriptopénzekre, mert ott az ellenőrzés lazább. Már 2019-ben megkezdték a kriptopénzek lenyúlását: 2020-ban 316 millió dollár volt a zsákmány – állapította meg az ENSZ korábbi jelentése. Tavaly ez nőtt több mint 400 millióra. Az ENSZ szakértőinek nagyon nehéz volt követni az észak-koreai hekkerek nyomát, mert jól kiépített pénzmosó hálózatokon keresztül igyekeztek elrejteni a pénzt, amely végül is Phenjanban landolt.

A hírszerzés hekkerei természetesen nemcsak pénzt próbálnak lenyúlni, hanem hasznos információkat is. A nukleáris és rakétaprogramokhoz szükséges információk jelentős részét is ők szállítják.

Észak-Koreát január elsejéig hermetikusan lezárták a Covid–19-járványra hivatkozva. Azóta lassan újraindul a forgalom a kínai-koreai határon. Kína Észak-Korea egyetlen igazi szövetségese, amely reformokra szeretné rábírni Kim Dzsong Unt – egyelőre teljesen eredménytelenül. A még mindig ifjú diktátor most azzal fenyegetőzik, hogy felmondja azt a négyéves moratóriumot, amelyben Észak-Korea vállalta, hogy nem hajt végre nukleáris kísérletet, illetve nagy hatótávolságú rakétákat nem próbál ki – emlékeztet az ENSZ-jelentés, mely a Biztonsági Tanács számára készült.

Kapcsolódó cikkek