Olcsó és pontos otthoni Covid-tesztet fejlesztettek

Megosztás


A jelenleg otthon is használható koronavírus-tesztek nem annyira pontos eszközök, mint az orvosi segítséget igénylő PCR. Ebből a problémából indultak ki amerikai kutatók is, akik egy érdekes, de olcsó berendezést készítettek – kimondottan otthoni koronavírusteszteléshez – írta a Gizmodo alapján magyarul a HVG.

A smaRT-LAMP nevű rendszer több kisebb elem együttműködését jelenti, de mivel nem igényel orvosi/laboratóriumi körülményeket, viszonylag könnyen összeállítható. A berendezés egyik legfontosabb része egy kis felület – erre kell ráhelyezni a begyűjtött nyálmintát, amelyet ezután egy speciális oldatba raknak. A két komponens ezt követően bekerülhet az akár kartondobozokból is összeállított vizsgálóba, amelyhez további három elem tartozik: egy LED-lámpa és egy okostelefon, illetve az arra elkészített alkalmazás, a Bacticount.

Az ellenőrzés folyamatát a telefon kamerája végzi, és elsősorban színelváltozások után kutat

– írta erről a Gizmodo.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem kutatói, akik a berendezést készítették, úgy számoltak, hogy a műszer kiépítése egy 100 dolláros (vagyis durván 32 ezer forintos) beruházást igényel. Utána viszont minden elvégzett teszt darabára 7 dollárra, azaz nagyjából 2200 forintra jön ki. Ezen kívül pedig csak egy kamerás mobiltelefonra van szükség, ami manapság már majdnem minden háztartásban megtalálható.

A teszt még további vizsgálatok és engedélyezések alá kell vonni, de a gyakorlatban eddig már 50 emberen próbálták ki eredményesen, ami bizakodásra ad okot a fejlesztőknek.

Kapcsolódó cikkek