Börtönre ítélték a kis híján gyilkosságba torkolló szilveszteri balhé elkövetőit

Megosztás

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2019 szilveszter éjjelén tettlegességig fajuló összetűzésbe kerültek a sértettekkel.

A megállapított tényállás szerint a négy vádlott férfi és egyikük élettársa az óévet búcsúztatták egy ózdi ingatlanban. Az I. és II. rendű vádlott az este folyamán átment az egyik szomszédos házba, ahol szóváltásba, dulakodásba kezdtek, és az egyik sértett férfit az I. rendű vádlott meg is fejelte. Az ingatlanban tartózkodók kituszkolták ugyan a házból a támadókat, ők azonban visszatéréssel és „leszúrással, megöléssel” fenyegetőztek, majd ennek megfelelően kis idővel később karddal, lapátnyéllel, téglákkal és kövekkel felszerelkezve mentek vissza.

Egyikük a házigazdára támadt egy 70 cm pengehosszúságú karddal, és hosszú vágást ejtett az arcán. A halálos eredmény elmaradása csak a szerencsének volt köszönhető. Másikuk lapátnyéllel ütött egy másik sértett halántékára és egy féltáglával fejen dobta, nyolc napon túl gyógyuló, közvetetten életveszélyes sérülést okozva. Az utcán maradt társak kövekkel dobálták a sértetteket, az ingatlan ablakait és az ott parkoló autót.

A törvényszék az I. rendű vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év 6 hónap, a II. rendű vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év 3 hónap, a III. és IV. rendű vádlottakat felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt 8-8 hónap szabadságvesztésre ítélte, utóbbiak büntetésének végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette. Súlyosító körülményként értékelte a törvényszék, hogy a vádlottak bosszúból, kitartóan és ittas állapotban követték el a cselekményt, ugyanakkor enyhítő körülményként esett latba a sértettek megbocsátása.

Az ügyész valamennyi terhelt vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet. Az I. rendű vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett, a II. és III. rendű vádlott és védőik szintén tudomásul vették a döntést, a IV. rendű vádlott pedig 3 munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az ítélet nem jogerős.

Kapcsolódó cikkek