Újabb mozgolódás Miskolcon oktatásügyben – rendkívüli fogadóóra a hatástalan sztrájk miatt

Megosztás

2016-ban egyszer már megmozdult Miskolc a lehetetlen közoktatási helyzet miatt, most újra megérett az idő, mert a minisztérium és az Orbán-kormány láthatóan a füle botját sem mozdítja, hogy javítson a helyzeten, csak fenyeget. Ki fog itt tanítani? Túltolták a biciklit, eltolták a kormányzást.

Pedagógus tüntetés Miskolcon. A részleteket a Facebookon hirdetik a szervezők.
“Akinek fontos, hogy gyermekeit, unokáit még legyen aki tanítja, az jöjjön el!”

A gyülekezőt a Herman Tornacsarnok mellett, a Tizeshonvéd szobornál tartják február 3-án 17.15-től. Innen gyalog vagy biciklivel – amit a jelképes jelentés miatt tolnak majd – vonulnak a résztvevők. Ezzel utalnak vissza 2016-ra, amikor – az országban elsőként emelve fel hangjukat, felhívva a figyelmet a fokozódó problémákra – a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai nyílt levelet tettek közzé. Ebben a magas kötelező óraszámtól, a megnövekedett adminisztrációs terheken át, a Klik diszfunkcióiig rengeteg mindennel kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket. Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere úgy reagált, hogy a kormány által bevezetett változásokkal “túltolták a biciklit egy kicsit”. 

A tiltakozó akcióról elhíresült miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanára Balog nyilatkozatára úgy reagált: „inkább úgy látom, hogy van egy mező, ami tele van szórva biciklikkel” – utalva a súlyos helyzetre, amit már akkor sem lehetett némi kontrafékkel megoldani, ehelyett a tanárok teljes szisztémaváltást sürgettek.
A problémák azonban nem rendeződtek az oktatók képviselői szerint.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „ELTOLTÁK! LTÁK! AKIK TÚLTOLTÁK. Ha tovább tolják, KI FOG TANÍTANI? Rendkívüli fogadóórára hív minden érintettet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és Pedagógusok Szakszervezete február 3-án, 18órától miskolci Hősök terére! ÚGY, MINT ÉVE GYÜLEKEZŐ: HERMAN OTTÓ GIMNÁZIUM ELŐTT. Jöhetsz kerékpárral, de ott csak tol hatod! Hozhatsz zseblámpát hogy láss és lássanak Gyere kockás sálban azért hogy... (Mindenki tudja miért!) Várunk mindenkit, legyen az pedagógus, szülő, nagyszülÅ vagy diák, mindenkit, aki úgy érzi, hogy az oktatást ..túltolták", ELTOLTÁK!”

Eltolják

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) mindenkit vár Miskolcon, akik szimpatizálnak a tanárok ügyével.

A vonulás útvonala: Hunyadi utca-Széchenyi-Déryné utca. A végcél a Hősök tere, ahol 18 órától  Pilz Olivér a közalkalmazotti tanácsok nevében, Kulcsárné Szabó Katalin (PDSZ), Béres Ildikó (PSZ), Molnár Zoltán (PSZ), Szűcs Tamás (PDSZ) osztják meg gondolataikat a résztvevőkkel.

A két nagy szakszervezetnek egyébként nem ez az első megmozdulása nálunk sem az éven: hétfő reggel, csatlakozva az országos sztrájkhoz, Miskolcon több oktatási-nevelési intézményben is béremelést, a munkaterhek csökkentését és a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelték – a szülők nagy támogatása mellett.

Kapcsolódó cikkek