Februártól egészen más látványt fognak nyújtani a dohányboltok

Megosztás

Február elejétől az ország összes dohányboltjában már csak egységes csomagolásba helyezett cigarettákat lehet majd megvásárolni – értesült piaci forrásokból a 24.hu.

A legtöbb dohánytermék doboza innentől kezdve zöldes keki színű lesz, díszítés és egyedi logó nélkül.

Az egységes csomagolás ötlete nem magyar találmány. Ausztráliában több mint egy évtizeddel ezelőtt készítettek kutatást, amiben reprezentatív mintán keresték a legkevésbé vonzó színt, ami a zöldes keki lett. Ezt vezették át a csomagolásokra, ennek a Pantone-számát (a színárnyalat pontos kódját) vette át Magyarország is. A portál értesülése szerint

az eredetileg keresletkorlátozó, elrettentő intézkedésnek szánt rendelet hatása az ágazati szereplők véleménye szerint erősen megkérdőjelezhető.

Ugyanis Franciaország és Ausztrália példája sem igazolja, hogy a doboz stílusa miatt teszi le valaki a cigarettát.

Az ötletet először Lázár János jelentette be még 2015 júniusában, akkor ez eredetileg 2019. májusában lett volna bevezetve, de ezt végül két és fél évvel kitolták. A türelmi idő 2021. december 31-én lejárt, de a rendelet megalkotásakor a döntéshozók ügyeltek arra, hogy a kiskereskedőket a tavaly készletre vásárolt, még felmárkázott és egyedi dizájnú termékeket a határidő lejártát követően is lehetett értékesíteni a dohányboltokban. Viszont most már az új rendelésekben szereplő termékek már csak az egységes csomagolásban kerülhetnek ki a polcokra.

Az intézkedés nem érint minden dohányterméket: a szivarkák, szivarok és dohányhevítéses termékek megtarthatják a sajátos dizájnjukat. Azonban a cigaretták, finomra vágott töltős, illetve sodródohányok, valamint a pipadohányok már csak egységes kekiszínűek lehetnek.

(Kiemelt kép: MTI, Mohai Balázs)

Kapcsolódó cikkek