A minisztérium “nem szeretne fenyegetni, de a hétfői sztrájknak következményei lesznek” – videó

Megosztás

Amikor az előző évtized elején teljesen kiüresítették a sztrájktörvényt Magyarországon, nagyjából sejteni lehetett, hogy ezt az eszközt nagyjából elveszítik a dolgozók. Azóta pedig csak romlott a helyzet. Hétfő reggel figyelmeztető sztrájkot tartanak a totálisan megalázott pedagógusok, a minisztérium azonban már most “nem akarva fenyegetőzni” jól megfenyegette azokat, akik részt mernek venni ebben.

Kétórás, figyelmeztető sztrájkra készülnek a pedagógusok, a minisztérium szerint azonban a demonstráció törvénytelen.

Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül” – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Híradójának kérdésére. A Híradóban elhangzott, hogy az EMMI továbbra is törvénytelen sztrájkként kezeli a megmozdulást.

Mint tudhatjuk, hétfőre kétórás, figyelmeztető sztrájkkal készültek a pedagógusok, azonban gyermekfelügyeletet ezen rövid időszak alatt is biztosítanak mindenkinek. „Azzal segítenek a legtöbbet a sztrájkoló kollégákon, ha nem vinnék a gyermekeiket az iskolába. Viszont, aki nem tudja megoldani, az oktatási intézményben minden gyermek számára a felügyeletet biztosítani fogjuk, vagy fogják azok a kollégák, akik nem sztrájkolnak. Illetve, ha annyi gyerek érkezik az intézménybe, akkor a sztrájkoló kollégák is ebből a feladatból átvállalnak” – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az RTL-nek. Azt egyelőre azonban Totyik sem tudta megmondani, hogy hány tanár csatlakozott végül a sztrájkhoz.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének elnöke azt mondta, hogy az EMMI hozzáállása és napokban kiküldött levele sokakat elbizonytalanított, vagy megijesztett, így biztosan lesznek olyanok is, akik vissza fognak lépni a sztrájktól.

A szervezők azt kérik, hogy aki csatlakozik hozzájuk, az vegyen fel kockás inget, valamint kockás zászlót fognak tenni a szolidaritást vállaló Szakszervezeti Szövetség autóira is. A tanárok mellett kiállók konvoja hétfőn délután kettőkor indul a Hősök teréről. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek