Borsod sem úszta meg, a szélvihar óriási károkat okozott – videó

Megosztás

Kazincbarcika, Alsózsolca, Bükkábrány, Szerencs, Mezőkövesd, Taktaszada a kínálatból. Folyamatosan érkeznek a kárbejelentések, az elképesztő erejű szél nagy károkat okoz a megyében és országszerte is. Van, ahol áramkimaradás lépett fel, mert leszakadtak a villanyvezetékek.

Folyamatosan érkeznek a kárbejelentések a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz, délután négyig már hetven helyről kértek segítséget különböző káreset miatt – írja a Minap.hu.

– Elsősorban kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt érkeznek bejelentések a műveletirányítási ügyeletre. Ezekben a percekben is zajlik a kárfelszámolás, több helyszínen dolgoznak a megye hivatásos és önkéntes tűzoltóegységei – írják.

Alsózsolcán egy egyedi építésű, száz négyzetméteres ház tűzfalát rongálta meg a szél. Az ott lakó öt fő elhelyezéséről lakosságvédelmi intézkedés keretében gondoskodtak. Szerencsen és Mezőkövesden több ház előtetőjét bontotta meg a szél. Bükkábrányban egy melléképület lemeztetejét rongálta meg a nagy erejű szél. Taktaszadán villanyoszlopra dőlt egy fa, így leszakította a vezetéket

Bár a katasztrófavédelem közleményében nem esik róla szó, úgy tudni két nagyobb városban is emblematikus alkotásokat rongált meg a szélvihar.

Az egyik kazincbarcikai illetőségű Facebook-csoport felvételei szerint vélhetően a viharos szél döntötte ki Szőke Miklós Gábor falécekből összeállított Unikornis szobrát. Ennek sziluettje formálja jelenleg Kazincbarcika, vagyis a Kolorcity logóját. 

A GloboTV felvételeinek tanúbizonysága szerint Szerencsen pedig a Hegyalja kapuját rongálta meg a viharos erejű szél. 

Az Időkép információi szerint az M3-es autópálya 117-es és 118-as kilométere között a sávokat elválasztó háló szakadt le, és akadályozza a forgalmat. A szélviharnak még nem lett vége, így bármikor újabb károkra is fény derülhet.

Ezek egyike, hogy országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak – közölte az MVM Démász Áramhálózati Kft. vasárnap. A közlemény szerint a viharban megsérült egy, az országos gerinchálózathoz kapcsolódó optikai internetkábel is, emiatt a Démász call centerében átmenetileg nem tudnak hibabejelentéseket fogadni.

Kapcsolódó cikkek