Durva: a sok csalás miatt vonta meg az USA a vízummentességet a határokon kívül született magyaroktól

Megosztás

Mi is szembesültünk már azzal, hogy Orbánék boldog-boldogtalannak magyar állampolgárságot adott, ám mivel az USA eddigi adatai szerint ebben rengeteg csalás is volt és a biztonság megkérdőjelezhető, így automatikusan vízumkényszerrel sújtja azokat a magyarokat, akik nem az államhatáron belül születtek.

Azok a magyar állampolgársággal rendelkező személyek, akik Magyarország területén kívül születtek, már nem utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Több, a környező országokban született, magyar nemzetiségű és később magyar állampolgárságot szerzett olvasó is jelezte nekünk, hogy nem hagyják jóvá számukra a vízummentességhez szükséges Elektronikus Beutazási Engedélyt (ESTA).

2021. november 11-én tüntették fel a magyar konzuli szolgálat oldalán a következőt: Figyelemmel az amerikai hatóságok döntésére, azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, a rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyét igénylő magyar állampolgárokat.

Tehát ez nemcsak a környező országok szülötteit érinti, hanem mindenkit, aki Magyarországon kívül született.

A 444.hu érdeklődött az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségénél, ahonnan a következő választ kapták:

„A Belbiztonsági Minisztérium (DHS) a vízummentességi programra (VWP) való jogosultságot az alapján határozza meg, hogy a partnerország képes-e fenntartani a követelményeknek való megfelelést. A VWP magas és következetes szabványokat ír elő a tagországokra vonatkozóan. (…) VWP-partnerként a magyar kormány köteles alaposan és következetesen, magas színvonalon betartani az útlevél-kibocsátási folyamatait, beleértve a csalási vádak kivizsgálását, az útlevélkérelmezők és -tulajdonosok személyazonosságának ellenőrzését, valamint a vonatkozó bűnüldözési és biztonsági információk megosztását az amerikai hatóságokkal. (…)

A szomszédos országokban a magyar származásúak honosítási folyamata személyazonosság-kezelési sebezhetőségekhez vezetett. Ezek lehetővé tették bűnözők és csalók számára, hogy érvényes magyar útlevelet szerezzenek.

Kapcsolódó cikkek