Tüdőátültetésre várt Csollány Szilveszter, de még nem kaphatta meg

Megosztás

Nagy valószínűséggel a transzplantáció megmenthette volna az életét, de más szervei is annyira rossz állapotban voltak, hogy nem volt műthető.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára az RTL Klub Reggeli című műsorában megerősítette, hogy Csollány Szilveszter tüdőátültetésre várt élete utolsó napjaiban.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász a koronavírus-fertőzés szövődményeiben, 51 éves korában halt meg január 24-én, hétfőn. Az egykori sportoló tavaly novemberben fertőződött meg, majd decemberben annyira elhatalmasodott rajta a betegség, hogy kórházba került. December 6-án súlyos állapotban tették lélegeztetőgépre, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Covid-osztályán küzdöttek az életéért.

Altorjai úgy fogalmazott, hogy „volt egy remény, hogy lehetőség nyílik majd egy beavatkozásra, amivel javítani tudják az állapotát”, ez lett volna a tüdőtranszplantáció. A Blikk szerint Csollány tüdeje olyan mértékben roncsolódott, hogy a végén már csakis a szervátültetés jöhetett szóba, csakhogy a transzplantációt azoknál lehet elvégezni, akiknek – a tüdejüket kivéve – a többi létfontosságú szerve kielégítő állapotban van, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság alkalmasnak ítéli állapotukat a beavatkozásra” –fogalmaz a lap. Hozzáteszik, hogy jelenleg 17 magyar beteg vár ilyen beavatkozásra, Európában pedig 600-an várnak új tüdőre. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek