Rengeteg az eldobott maszk

Megosztás

A világ legtöbb országában törvényi előírás a maszk viselése a koronavírus terjedésének megfékezése és a fertőzés kockázatának alacsonyan tartása érdekében. Miközben az emberek maszkokkal védekeznek a vírus ellen, a maszkok komoly problémát jelentenek a környezet számára — különösen, ha nem megfelelően “ártalmatlanítják” őket, és az utcára vagy a folyókba kerülnek, ahonnan végül a tengerben kötnek ki. A Nature Sustainability című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a Portsmouthi Egyetem brit kutatói közelebbről is megvizsgálták ezt a problémát.

A tizenegy országban végzett vizsgálat középpontjában az állt, hogy a kormányok által hozott védelmi intézkedések miatt mennyi gondatlanul kidobott orvosi maszk vagy más védőfelszerelés kerül a szemétbe. Ennek érdekében a kutatócsoport nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból származó adatokat elemzett, és tizenegy ország eredményeit vetette össze, köztük Nagy-Britanniáét, Németországét, Franciaországét, Ausztráliáét, Spanyolországét és Svédországét.

84-szer több a szemét

A kutatásból kiderült, hogy a nem megfelelően kidobott maszkok száma 84-szeresére nőtt a világjárvány 2020 márciusi kezdetétől 2021 októberéig. Országos összehasonlításban Nagy-Britannia teljesített a legrosszabbul (6%), az olyan országokban pedig, mint Ausztrália és Új-Zéland, a gondatlanul kidobott maszkok aránya 0,2 százalék alatt volt. Ez annak is betudható, hogy ezekben az országokban kevesebb korlátozást vezettek be a védekezés kapcsán.

Ez sem magyarázza azonban azt a meglepő eredményt, hogy a 2020 tavaszán bevezetett szigorúbb zárlatok idején csak lassan nőtt a szemétprobléma, de azonnal nagyobb lett, mihelyst az emberek  —nyáron és ősszel — ismét utazhattak, bár sok országban továbbra is érvényben maradt a maszkkötelezettség.

A maszkok növelik a fertőzésveszélyt és a műanyagáradatot

A maszkok eldobálásának negatív hatásai vannak az emberekre és a környezetre is. A vizsgálat szerint az első órákban és napokban az eldobott maszkok vagy egészségügyi törlőkendők potenciális hordozói a Covid-19 vírusnak, ha azt fertőzött személy használta korábban. Az eldobott tárgyak vizuális szennyezést is jelentenek, ami további pazarlást okozhat az érintett területen — a tanulmány szerint az emberek ugyanis hajlamosak arra, hogy az utcán eldobják a maszkjukat, ha az már amúgy is tele van szeméttel.

A hulladék a már meglévő műanyagproblémához is hozzájárul, hiszen a maszkok többnyire tartós műanyagból készülnek, amelyek évszázadokig sem bomlanak le. Az állatok ráadásul megfulladhatnak a maszkok nagyméretű maradványaitól, nem beszélve arról, hogy a lassan lebomló mikroműanyagok belekerülnek a talajba és a vizekbe, végül pedig az emberi táplálékláncba.

Ha kíváncsi a teljes cikkre, látogasson el az Ökopolisz Alapítvány weboldalára!

Kapcsolódó cikkek