Rettegés és műbalhé? Így zajlott valójában a hajdúnánási migránspánik

Megosztás

Januárban bejárta a magyar sajtót, hogy Hajdúnánáson „komoly riadalmat” okozott, amikor a közelben dolgozó indiai vendégmunkások érkeztek a városban levő szállásukra, mivel a helyiek illegális határátlépőknek hitték őket, akikkel évek óta riogat a kormánypropaganda. A szalagcímekben a történet a 2017-es őcsényi esethez hasonló idegenellenes hisztériaként jelent meg, azonban közelebbről megnézve árnyaltabb a kép. Az Átlátszó megpróbálta rekonstruálni, hogyan lett országos ügy a hajdúsági városban történt incidensből, és hogy volt-e egyáltalán „migránspánik”.

Ami bizonyítható, az az, hogy egy ember posztolt a Facebookon arról, hogy „migránsokat látott”. Ez indíthatta a fideszes városvezetést arra, hogy megnyugtatónak szánt közleményt tegyen közzé – a nánásiak többségéhez pedig ez a közlemény vagy már az országos média híradásai jutottak el.

Az interneten olvastuk, hogy voltak, akik felháborodtak, mert azt hitték, illegális migránsok jöttek” – mondta egy hajdúnánási nő, akit a piac melletti pékségben kérdeztünk. „Engem egyébként nem zavarnak, hadd dolgozzanak itt, valamiből nekik is meg kell élniük” – mondta. Egy, az orvosi rendelő előtt várakozó idősebb férfi szintén azt mondta: „az interneten olvasta, hogy voltak, akik balhéztak. Meg persze viccelődnek az emberek az indiaiak rovására. De olyat nem ismerek, aki tényleg félne.” Hozzátette: „az a baj, hogy Orbánék teleszórták az országot azzal, hogy a külföldiek el akarják venni a munkádat. Ha nincs ez a gyűlöletkeltés, nem lett volna Hajdúnánáson sem probléma.”

Hasonlóról számoltak be a hajdúnánási közélet szereplői: „túlzás, hogy pánik volt, a Facebookon indultak el pletykák, de nem úgy tapasztaltam, hogy központi témává vált volna a városban, hogy migránsokat láttak” – mondta az Átlátszónak Kállai Zsolt ellenzéki önkormányzati képviselő. „Számos ügy van, ami ennél sokkal jobban foglalkoztatja az embereket” – tette hozzá. Elmondta azt is, egyébként van olyan helyi mezőgazdasági vállalat is, amely szintén alkalmaz indiai munkásokat.

Kapcsolódó cikkek