Arányosítva sokkal drágább a Lidl Olaszországban, mint nálunk

Megosztás

Összesen 41, magyar és olasz Lidlben is kapható termék árát hasonlította össze a Telex a két ország üzleteiben. Egy tipikus vásárlói kosár azért jóval többe kerül kint, mint itthon, de bizonyos termékek akár harminc százalékkal olcsóbbak ott. A fizetésekhez képest viszont majdnem kétszer annyit fizetünk Magyarországon, ráadásul a bevásárlás adótartalma is több mint kétszer annyi.

Régi legenda, hogy Nyugat-Európában nemcsak az itthoni fizetések többszörösét keresik az emberek, hanem olcsóbban is vásárolnak be a nálunk is ismert láncok ottani üzleteiben. Ez általában akkor tűnik fel, mikor az ember nyaralásból hazatérve még a határ túloldalán megy be bevásárolni, és ott csodálkozik rá, hogy a drágábbnak gondolt Nyugaton amúgy mennyivel olcsóbb egy konzerv vagy egy kiló sajt, mint itthon.

A forint árfolyamváltozása egyébként hozzájárul az árak kismértékű torzulásához, a november–decemberi gyenge forinttal ugyanis 2-3 százalékkal drágábbnak tűntek az olasz termékek. Sajnos olyan, politikai aktualitást nyert árukat, mint a csirke far-hát, nem találtak kint, úgyhogy kénytelenek voltak hagyományosabb listával dolgozni.

Az elemzés itt olvasható!

Kapcsolódó cikkek