Ki fejleszt a Bulgárföldön és mi fog ebből megvalósulni?

Megosztás

A Borsod24 utánajárt, mennyi igaz a fideszes kampányígéretből.

Ahogyan arról már több forrásból is értesülhettek a miskolciak, a Bulgárföldön üzletközpontot fejleszt egy befektető. A régen várt befektetésnek azonnal lett politikai „gazdája” is – dr. Kiss János, friss fideszes képviselőjelölt menten magának követelte a dicsőséget, de a helyzet korántsem ilyen egyszerű, sőt. A beruházás sikerében vélhetően magának Kiss Jánosnak van a legkisebb szerepe.

Dr. Kiss János a Diósgyőri vár felújítását felügyelő kormánybiztosaként problémákba ütközik a tornyokkal kapcsolatban frissen felmerült statikai gondok miatt

A DVTK-stadion melletti telekben már a 2010-es években is többen láttak fantáziát. Sokáig úgy tűnt, hogy Tesco áruház létesül majd az egykori salakos területen a bulgárföldiek, kiliániak legnagyobb örömére, azonban a Fidesz kormány 2015 februárjában bevezette az úgynevezett Pláza Stop törvényt, ami el is kaszálta a terveket jó időre.

A lapunk által megkérdezett, az ügyben jártas üzleti szereplők egybehangzó állítása szerint a jelenlegi befektető viszont már a Kriza-érában is kereste a fejlesztés lehetőségét a területen, kapcsolatot kerestek az önkormányzattal, de nem jártak sikerrel. A városháza ajtaján hiába kopogtattak, senki nem állt szóba velük. A tulajdonosok 2021 tavaszán látták újra elérkezettnek az időt a próbálkozásra, akkor dr. Varga László MSZP-s képviselőt keresték meg, hogy segítsen közvetíteni a fejlesztési szándékokat a városháza felé – a kapuk pedig ezúttal megnyíltak.

Városházi forrásaink szerint a város vezetése szívesen fogadta a terveket, a hivatal pedig mindenben segítette a befektetői szándékokat. Több körben zajlott egyeztetés a főépítész és a telek tulajdonosi köre között, több megoldási javaslat is született a kereskedelmi, szolgáltató egységek elhelyezésére.

Science-fiction vagy valóság? Lapunk információi szerint semmi alapja nincs a rajzoknak, az csak Kiss János kampányígéreteinek része

A lapunk birtokába került tervek szerint több változatban is megvizsgálták, mi hogyan férhet el a telken – a valódi munka és egyeztetés folyt tehát a befektető és a városvezetés között.

A folyamatokra rálátó forrásaink szerint dr. Kiss János soha nem vett részt egyetlen egyeztetésen sem, nem érdeklődött, nem kért tájékoztatást az ügyről. Ahogyan egyik forrásunk fogalmazott „János akkoriban még nem tudta, hogy ő ott éppen fejleszt”. A Borsod24 információi szerint Kiss János már csak a Mészáros-közeli tulajdonosi körrel rendelkező DVTK farvizén került a képbe, így került sor közös sajtótájékoztatóra és a közösfejlesztési sikerek kommunikációjára a klub vezetésével.

A befektető környezetéből azonban megtudtuk, hogy Varga képviselő Kiss Jánossal szemben kifejezetten aktív volt az egyeztetések előkészítésében. Határozottan jelezte, hogy a bulgárföldi fejlesztés fontos, tegyen meg mindent a városháza, hogy ez összejöhessen és igyekezzen úgy terelgetni a kezdeményezés útját, hogy a bulgárföldieknek, kiliániáiknak végre lehessen egy korszerű kereskedelmi övezetük, elérhető távolságban.

Varga László szerint a város közösségi forrásaiból fog fejlesztés megvalósulni Bulgárföldön

Időközben Varga László, a körzet ellenzéki összefogással támogatott jelöltje bejelentette, hogy a város közösségi forrásokból városközpont-fejlesztést indít a Bulgárföldön, amely a magánberuházásokkal együtt érdemi fejlődést hozhat a terület lakóinak.

Fotó: Juhász Ákos/Minap.hu

Kapcsolódó cikkek