Ilyen lehet Miskolc új városközpontja Bulgárföldön

Megosztás

Értékes helyen áll, régóta kihasználatlanul, néhány évtizede még szánkópályának is használták, de igazából egy ideje semmire. Az új városvezetés is azon van, hogy minél előbb remek új városközpont épülhessen ide.

Varga László országgyűlési képviselő és a város vezetése régóta támogatja és segíti az elképzelés megvalósulását – írja a Minap.hu.

Bár túl sok konkrétumot nem tudunk, úgy tűnik, hogy ez a helyzet változhat a közelmúltban bejelentett tervek szerint: sportpályákat és üzletközpontot kaphat a városrész. Szunyogh László városi főépítész emlékeztet, hogy a rendszerváltás előtt a döntéshozók feltehetően tudatosan igyekeztek a környék helyi identitását megtörni: a fejlesztések megálltak a mai Újgyőri főtér környékén.

„Ez azt jelenti, hogy a környék nagyon kevés kereskedelmi létesítményt kapott, holott egy ekkora városrésznek ezekre szüksége lenne” – mondta a városi főépítész, majd azzal folytatta, hogy ezért a lakosok kénytelenek ügyes-bajos dolgaik miatt beutazni a belvárosba, ami problémás manapság az útvonal megemelkedett forgalma miatt.

Szunyogh László emlékeztet, hogy mindezek okán egy ideje érik az igény egy városközpont kialakítására, ami egyébként – mondhatni természetes módon – el is kezdődött a Bulgárföld környékén, hiszen kisebb-nagyobb boltok és szolgáltatók települtek be oda.

A városvezetés 2019 óta szerette volna pótolni ezt a hiányt, ezért szerencsés volt, hogy a szándék összeért a terület jelenlegi tulajdonosáéval, aki szintén beruházásokat szeretne a telken. Kovács Zoltán – aki 20 éve foglalkozik ingatlanfejlesztésekkel – 2019 óta a terület birtokosa, amit kifejezetten befektetési céllal vásárolt meg.

Mint kifejtette, ennek megvalósulását jelentősen nehezítette a 2015-ben életbe lépett, úgynevezett „plázastop” törvény, amely korlátozza a nagyobb méretű kereskedelmi egységek építését. Emellett számos hivatal közreműködésével indulhat el egy fejlesztés. Ennek érdekében Kovács Zoltán kollégáin keresztül felvette a kapcsolatot Varga Lászlóval, aki sikeresen közvetített a Városháza és a telektulajdonos között.

Produktív tárgyalássorozat indult meg, amelyen mások mellett részt vett Veres Pál polgármester, Ignácz Dávid jegyző és Szunyogh László városi főépítész is, hogy segítsék a folyamatot. „Az önkormányzat nagyon pozitívan állt a kezdeményezéshez, és mindenki támogatta, segítette azt” – összegezte tapasztalatait Kovács Zoltán, majd köszönetét fejezte ki, akárcsak a földhivatali osztálynak.

Ezzel kapcsolatban Varga László országgyűlési képviselő elmondta: a tulajdonos éveken keresztül nem tudott előrehaladni a befektetések ügyében, ő pedig nagy örömmel közvetített a Városháza és közte, hiszen – mint fogalmazott – „feltett szándékunk, hogy Miskolc-szerte emberközeli települési alközpontokat hozzunk létre, ahol az emberek számára elérhetőek lesznek a megfelelő minőségű szolgáltatások”. Ennek megvalósításába a magántőkét is szeretnék bevonni.

Kifejtette, hogy az egyik ilyen „alközpont” a szóban forgó bulgárföldi terület, ahol véleménye szerint egy új városközpont jöhet létre. „Ebben kilenc éven keresztül nem tudott előrelépni az előző városvezetés” – zárta gondolatait. Jelen pillanatban annyit tudunk, hogy a DVTK közreműködésével üzlet-, és sportközpont jöhet létre az üresen álló területen. De amikor erről beszéltek, nem derült k, hogy pontosan micsoda és mikor épül meg.

Kapcsolódó cikkek