Jön a negyedik koronavírus elleni oltás Magyarországon

Megosztás


Fel lehet venni a 4. koronavírus elleni oltást Magyarországon orvossal való konzultáció után – közölte Gulyás Gergely a mai Kormányinfón újságírói kérdésre. A negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül megjelenik.

Akik két Sinopharm vakcinát kaptak tavasszal és egy emlékeztető oltást nyáron, azoknak lehetővé kell tenni a 4. oltás felvételét

– mondta korábban a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a vállalat munkavállalóinak tesztelési eredményeire alapozva. Szerinte a kormánynak januárban biztosítani kell a hozzáférést a 4. oltáshoz, aminek a felvételét azoknak is érdemes megfontolniuk, akik négy-öt hónapja kapták meg a 3. dózist, hiszen jelentősen mérséklődhetett mostanra az ellenanyag-szintjük.

A harmadik oltás időpontja után egy-másfél hónapon belül rendkívül magas az ellenananyagszint emelkedése, és körülbelül 6-7 hónap után csökken jelentősen – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere az InfoRádióban. Kásler magyarázata szerint az immunválasz mértéke a harmadik oltás után a dózis előtti szinthez képest a 25-szörösére emelkedik, a sejtes immunválasz pedig 52 százalékkal nő. Ez minden életkorcsoportra és minden vakcinára vonatkozik, és ez az indoka annak, hogy életmentő mindenki számára a harmadik oltás felvétele – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek