A Brexit óta közel 160 ezer magyar kért tartózkodási engedélyt Nagy-Britanniában

Megosztás

Nagy-Britanniában 2019-ben indult az Európai Uniós Letelepedési Program, amelyben kétféle tartózkodási engedélyre lehetett jelentkezni a szigetországban élő EGT-országok állampolgárainak és a svájciaknak. Aki 2020 december 31-ével bezárólag legalább öt éve élt az Egyesült Királyságban, az jó eséllyel teljes letelepedési státuszra jogosult, aki ennél kevesebb ideje, az elő-letelepedési státuszt kaphat, és amint elérte ott tartózkodása az öt évet, jelentkezhet tartós letelepedésért -írja az MTI a brit belügy legfrissebb jelentése alapján.

A program célja az, hogy a Brexit ne befolyásolhassa azon európaiak életét, akik életvitelszerűen költöztek Nagy-Britanniába még mielőtt az kilépett volna az EU-ból. A hivatalos jelentkezési határidőt végül tavaly júniusig kitolták, de a mai napig be lehet adni a kérelmet, a státuszt pedig a megfelelő dokumentáció esetén jó eséllyel így is megadják. Az is kiderült, hogy

2021 szeptemberéig 158 830 magyar kért tartózkodási engedélyt a Brexit utáni Nagy-Britanniában.

A programban eddig összesen 6,4 millióan kértek tartózkodási engedélyt, a jóváhagyott kérelmek 52 százaléka teljes, 41 százaléka előzetes letelepedési engedély volt. A listát a román állampolgárok vezetik 1,13 millió kérelemmel.

Related posts