A klímaváltozás az olívaiparnak is betehet

Megosztás

Az olajfa termesztésének őshazája, a Földközi-tenger térsége adja a mai napig a világ olívaolaj ellátásának 95%-át. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt egyre szárazodó és forrósodó körülmények veszélybe sodorhatják a növényt: sok helyütt jelentősen csökkenhet a terméshozama, ami új kihívások elé állítja a gazdákat. Afrikából teljesen eltűnhet a fa, de Európában északabbra tolódhat a termesztési határ, és a növény akár Magyarországon és az atlanti-partvidéken is megélhet majd. Az évezredes iparág sorsa attól függ, hogyan segítik a termelők az ültetvények alkalmazkodását a megváltozó éghajlati viszonyokhoz.

Az olajfa viszonylag jól bírja a szárazságot és a meleget, a mediterrán klímához jól alkalmazkodott, igen ellenálló növény – a legöregebb fák több ezer évesek. Ugyanakkor a jelenlegi nagymértékű és rendkívül gyors ütemű éghajlatváltozás még ezt a szívós fafajt is új kihívások elé állítja. A Földközi-tenger térsége a globális felmelegedés egyik „forró pontjának” mondható, ugyanis nagyobb mértékben melegszik, mint a globális átlag: mára közel 1,5 °C-kal magasabb az átlaghőmérséklet, mint az iparosodás előtti időkben.

Az általános melegedő tendenciát a szélsőségesen forró időszakok gyarapodása és az egyre veszélyesebb mértékű hőstressz kíséri. Az átlaghőmérséklet további emelkedése mellett az éghajlati modellek az évi csapadékmennyiség csökkenését vetítik előre a térség nagy részén. A legerősebb szárazodás a Mediterráneum nyugati és középső részein, valamint a Földközi-tenger déli partvidékén várható.

Az olajfa életciklusa rendkívül érzékeny az éghajlati és időjárási viszonyokra, ezért a csapadék megváltozása és az egyre szélsőségesebb meleg szerte a térségben fenyegetést jelenthet a növényre.

kutatások egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás fokozódásával a leginkább forrósodó és szárazodó térségek – mint például az észak-afrikai termővidékek – hozama csökkenni fog. Ezért minél előbb a lokális viszonyoknak megfelelő alkalmazkodási stratégiákat kell kidolgozni és megvalósítani.

A a téma felkeltette érdeklődését, akkor a teljes cikket elolvashatja a Másfélfok honlapján!

Kapcsolódó cikkek