Szóval ezért kellett a regisztráció: az oltás előtt megadott email-címekre kormányzati propaganda ömlik

Megosztás

Pedig mennyire ígérte a Fidesz-KDNP, hogy szigorúan csak az oltással kapcsolatos adatok és információk továbbítására, illetve a Covidhoz kötődő kapcsolattartásra használja majd a kormány a megadott elektronikus címünket. Most kiderült, sajnos ez megint egy be nem tartott ígéretté vált, a legutóbbi levélben már csak nyomokban fedezhetünk fel járványügyi dolgokat, színtiszta propagandaterjesztés történik.

Már a Vakcinainfó nevű oldal indulásakor, 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési aggályok amiatt, hogy a regisztráció során opcionálisan adható adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket ad a kormánynak az emailcímek felhasználására.

Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek határozottan azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást. De a legutóbb kiküldött emailből már látszik, hogy ez nem igaz.

Kedd reggel a privát emailcímemre levelet kaptam a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, de olvasói jelzések alapján már néhány nappal ezelőtt elkezdték tömegesen kiküldeni a „Tudja, melyek a legfontosabb változások 2022-ben?” tárgyú emailt azoknak a magyar állampolgároknak, akiknek a központ rendelkezik az emailcímével és a kapcsolattartásra adott felhatalmazásával. A levélben az alábbi témakörökről lehet olvasni:

  • béremelések több ágazatban,
  • adócsökkentések,
  • a 13. havi nyugdíj visszahozása és nyugdíjemelés,
  • jövedelemadó-mentesség a 25 éven aluliaknak,
  • családi adó-visszatérítés és más családi támogatások,
  • állami támogatású napelem-telepítési program.

A tételes felsorolás után kettő darab mondatban utal a levél az oltásokra, illetve egyáltalán a járványra: „2022-ben is azért dolgozunk, hogy az oltási programmal visszaszorítsuk a járványt, és eközben működjön és tovább erősödjön az ország. Az a célunk, hogy ezt az erősödést minden magyar ember érezze a saját életében.” Ez azért figyelemre méltó, mert az emailt olyanok is megkapták, akik a címüket és a hozzájárulást az oltási regisztrációkor adták meg, feltehetően abban a hiszemben, hogy csak az oltásról és járványügyi fejleményekről kapnak majd hivatalos tájékoztatást.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda is megkapta a kérdés, hogy nem tartják-e problémásnak azt, hogy az egy évvel ezelőtti ígéretükkel szemben a járványtól független tájékoztatási célra is felhasználják az emailcímeket; illetve hogy milyen okból változtattak az akkori válaszuk szerinti adatkezelési gyakorlaton. Az alábbi választ olvashattuk:

„A kormány az elmúlt hónapokban számos olyan döntést hozott, amelyek magyarok milliói számára jelentenek jelentős támogatást. Ezek közé tartoznak a béremelések, az adócsökkentések, a visszaépített 13. havi nyugdíj, a fiatalok adómentessége és a családi adóvisszatérítés is. Az említett e-mail a legfontosabb életbe lépő támogatásokról ad átfogó tájékoztatást. A kormány a tájékoztató levelek kiküldésekor minden esetben a szigorú adatvédelmi szabályok alapján jár el. Azok kaphattak ilyen levelet, akik erre felhatalmazást adtak.”

Mindez jogilag helytálló is lehet, de arra nem reagáltak, hogy egy évvel korábban még más álláspontot képviseltek, és épp azért nem tartották problémásnak a széles körű adatkezelési felhatalmazást, mert azt ígérték, hogy csak a járványhírek terjesztésére fogják azt felhasználni. Nem így tettek, de ne lepődjünk meg, megszoktuk a jelenlegi kormány ígéreteinek be nem tartását.

Kapcsolódó cikkek