Laza 200 ezerrel emelkedik Kövér László fizetése, immáron bruttó 3,5 millió a havi keresete

Megosztás

A házelnök ezzel megint szép summát visz haza minden hónapban, egy átlagos magyar munkavállaló fizetésének több, mint nyolcszorosát.

Az országgyűlési képviselők fizetése akár 75 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, így a bruttó alapbér az 1,3 millió forintot is elérheti. Ennél azonban szinte minden parlamenti politikus többet keres majd, tekintve, hogy a bizottsági helyek után és a különböző tisztségekért is pluszpénz jár – írta meg az rtl.hu.

A legjobban Kövér László házelnök járhat majd, ugyanis a jogszabály révén havonta akár 200 ezer forinttal is többet kaphat majd, mint tavaly. Az rtl.hu úgy számolt, hogy

az emeléssel Kövér László csaknem bruttó 3,5 millió forintot vihet majd haza minden hónapban.

A portál rámutatott, hogy az országgyűlési törvény 2018-as módosítása értelmében a képviselők mindig az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának megfelelő összeget vihetnek haza, azaz ahhoz, hogy fizetésemelést kapjanak, nincs szükség új előterjesztésre vagy szavazásra, a béremelés náluk automatikus. A jogszabályt három éve csak a kormánypárti képviselők (és a német nemzetiségi szószóló) szavazták meg.

Az idei évre szóló statisztikai adat ugyan még hiányos – csak a január–szeptemberi adatokat közölte a KSH –, de Varga Mihály pénzügyminiszter múlt keddi Facebook-posztjában a 2021-es évre nézve 428 ezer forintos átlagkeresetről írt. Tavaly ugyanez az érték még 403 ezer forint volt. Ha a várakozásoknak megfelelően valóban 25 ezer forinttal nő az idei átlagbér, akkor a képviselők fizetése ennek háromszorosával, 75 ezer forinttal emelkedik majd.

Kövér László fizetése az alapbér 2,7-szeresének megfelelő összeg, azaz több mint nyolcszor annyit keres, mint egy átlagos magyar munkavállaló.

Kapcsolódó cikkek