Zente elképesztően sokat fejlődött két évvel ezelőtti életmentő kezelését követően – videó

Megosztás

A család rendkívül boldog amiatt, hogy most már nemcsak hétről hétre tervezhetnek, hanem négy-öt éves terveik is lehetnek. A kisfiú nagyon szépen tanulgatja a mozdulatokat és könnyen lehet, hogy amikor olyan korú lesz, már normál általános iskolában kezdheti meg tanulmányait.

Küzdelmes, de jó év volt – mondta az RTL Klub videójában Zente édesanyja, Krisztina. Azt mondta, most már tudnak a családi dolgokra, apróbb célokra is koncentrálni, sőt, ötéves tervei is vannak.

A kisfiú 2 évvel ezelőtt kapta meg a 700 millió forintba kerülő gyógyszert, a Zolgensmát. A kisfiú kezelésére az egész ország gyűjtött, ahogy később más gyerekeknek is. A történtek hatására Kásler Miklós miniszter úgy döntött, minden 18 év alatti SMA beteg kérvényezés nélkül megkapja a tízmilliókba kerülő Spinraza-kezelést. 2021-ben pedig már állami támogatással kapta meg egy kislány a Zolgensmát, és Kásler bejelentette, ezzel elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő összes magyar gyerek legkorszerűbb, teljesen ingyenes kezelése a Bethesda kórházban és a Semmelweis Egyetemen. További előrelépés, hogy elindult itthon az újszülöttkori SMA-szűrés, amivel hamar fel lehet fedezni a betegséget.

A kisfiú a kezelés előtt tolószékbe kényszerült, mostanra viszont már segítség nélkül is képes járni. A felvételen látszik is, ahogy szüleivel kézenfogva sétál, majd néhány méter után elfárad.

Krisztina arról beszélt, kicsit meseszerű számukra, hogy mennyire csodálják az emberek Zentét, hogy azt mondják, erőt merítenek a kitartásából és a család hozzáállásából. “Meglepődtünk, hogy ennyire szeretik őt, az összefogás két éve töretlen, az rengeteg gyerek életét változtatta meg, ami fantasztikus.”

Arról is beszélt, hogy szürreálisan hatalmas összeget kellett összegyűjteni a kisfiú kezelésére, ezért úgy gondolták, nincs vesztenivalójuk, megpróbálják. A pénz viszonylag gyorsan össze is gyűlt.

Krisztina abban bízik, hogy Zente az iskolában már egyedül is tud majd boldogulni. “Fontos, hogy ne veszítsük el a reményt, ez élteti az embert. Csodák igenis léteznek.” – mondta Krisztina, majd a felvétel végén Zente kívánt boldog újévet. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek