Jó helyen végzett a Miskolci Egyetem a QS nemzetközi rangsorában

Megosztás

A napokban tette közzé legfrissebb 2022-es hivatalos regionális rangsorát a londoni székhelyű QS nemzetközi egyetem-rangsoroló cég. A listán szereplő 450 intézmény közül a Miskolci Egyetem (ME) a 140. pozíciót szerezte meg.

Erre a listára úgy lehet felkerülni, ha az adott egyetem az elmúlt évben minimum 100, a Scopus nemzetközi tudományos adatbankban is látszó tudományos művet publikált. Ezt a szintet a Miskolci Egyetem 2005 óta minden évben teljesítette. 2020-ban átlagban minden nap megjelent egy miskolci Scopus-cikk, idén pedig már ezt az értéket is túlteljesítette az intézmény.

Magyarország a „Feltörekvő Európa és Közép-Ázsia” régió részét képezi, ami lényegében a volt szocialista országokat jelenti a szovjet utódállamokkal és Törökországgal együtt, ide nem számítva a volt NDK-t, ami ma Németország részeként a Nyugat-Európai régióhoz tartozik. Ebben a térségben fokozatosan nő a QS által figyelembe vett egyetemek száma: 2017-ben még csak 200 egyetemmel, 2022-ben pedig már 450 egyetemmel mérték össze a Miskolci Egyetem teljesítményét. Ez az oka annak, hogy az abszolút rangsorban kicsit visszafelé csúszik a Miskolci Egyetem, amíg ugyanis 2017-ben még a 82. helyezést érte el a 200-as mezőnyben,

a mostani rangsorban a 140. helyezést érte el a 450-es mezőnyben.

Mindez azonban fokozatos javulást is jelent a relatív rangsorban, a 2017-es adat szerint a lista 41 százalékában foglalt helyet a miskolci kampusz, 2022-re felkapaszkodott az első 31 százalékba.

Forrás: uni-miskolc.hu

Kapcsolódó cikkek