Félelmetes: megbélyegzik az oltatlan tanárokat, be sem léphetnek az iskola területére, pedig…

Megosztás

Számos más, az intézmény területén, sőt a gyermekekkel kapcsolatba is kerülő dolgozó oltatlanul, teszt nélkül is mozoghat az iskolában, de a bő egy hét múlva kizárásra kerülő tanárok nem. Hova lehet még süllyedni a megbélyegzésben?

Január 3-ától fizetés nélküli szabadságra küldik azokat az állami iskolákban dolgozó pedagógusokat, akik legkésőbb december 30-ig nem oltatják be magukat koronavírus ellen. Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet azt mondta,

megbélyegzik és kizárják a munkahelyükről az oltatlan tanárokat.

Azzal ugyanis, hogy az oltatlan pedagógus kényszerszabadságra kerül, a kormányrendelet alapján csak akkor léphet majd be az iskola területére, ha saját költségén előbb tesztelteti magát: egy három napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell ilyenkor felmutatni. A szigorítás ráadásul szinte minden ügyintézés esetében érvényes lesz, még abban az esetben is, ha valaki orvosi igazolást akar bevinni az iskolába.

Nagy szerint a döntés azért is értelmetlen, mert a diákok, a megbízási szerződéssel tanító pedagógusok (amennyiben jogviszonyuk még idén létesült), valamint az iskolákkal szerződésben álló cégek dolgozói (konyhai alkalmazottak, takarítók) akár oltatlanul is beléphetnek az intézményekbe.

Népszava rámutat, hogy a rendelet ugyan kitér arra, “különös méltánylást érdemlő” esetekben Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter mentesítheti a pedagógusokat a kötelező oltás alól, de az már nem derül ki, mi számíthat ilyen esetnek. A lap ezzel kapcsolatos kérdéseire nem is reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A PDSZ ugyanakkor úgy véli, azok próbálkozhatnak kérelmet küldeni a tárcavezetőnek, akik, bár nem oltatták be magukat, átestek a fertőzésen, és ellenanyag-vizsgálattal tudják igazolni védettségüket. Ehhez egy mintalevelet is készítettek az érintetteknek, akiket arra kértek, írjanak minél többen Káslernek.

Nagy Erzsébet szerint az, hogy a miniszteri mentesítésnél köznevelési szempontokat is figyelembe vehetnek, arra utal, hogy a kormány működési zavarokkal számol az oltatlan pedagógusok elküldése után. Bár a szaktárca eddig nem közölt adatokat arról, mennyi pedagógus mehet kényszerszabadságra januártól, a szakszervezeti becslések alapján a számuk több ezer lehet. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek