Visszatekintő: A Fidesz szerint a paksi erőmű bővítése drága és veszélyes

Megosztás

Már így is veszélyesen nagy az atomenergia túlsúlya az országban, állította Medgyesy Balázs, a Fidesz egykori környezetvédelmi szakértője. Az atomlobbi sokmilliárdot követelne a bővítésre, és hiába próbálják olcsónak beállítani, valójában ha mindent számba veszünk, az atomenergia a legdrágább energiaforrás – mondta egykoron Medgyesy, aki egyben a Fidesz alelnöki tisztségét is betöltötte.

A beszélgetést újraközöljük a Népszava 1994. január 14-i számából:

– Engedhetünk-e az atomzsarolásnak?

– Ha a kormány ma enged a paksi atomerőmű követelésének, akkor semmi biztosíték nincs arra, hogy a későbbiekben nem állnak elő újabb igénnyel, annak érdekében, hogy fejlesszék az erőművet, újabb sokmilliárdot költve rá. A magyar villamosenergia-termelésnek már így is 45 százaléka származik az atomerőműből, s a fenyegetés beváltása gondokat okozhatna a gazdaság működésében.

– Hogyan lehet kimenekülni ebből a helyzetből?

A Fidesz szerint nem szabad újabb atomerművet építeni Magyarországon, sem a paksi erőművet bővíteni.

Úgy gondoljuk, több dinamikus, gyorsan beindítható, kisebb erőművet kell építeni. A fenyegetés kivédésére pedig fölöslegben lévő magyar mezőgazdasági terményeket kellene eladni a keleti piacokra, amiért cserébe villamosenergiát vásárolhatnánk.

– Miért nem támogatja a Fidesz az atomerőművek építését?

– A közelmúltban volt Pakson egy kisebb „nukleáris esemény”, nem zárhatók ki a balesetek sem. Bár ma azt mondják, hogy a hasadóanyagból lehet legolcsóbban idehaza energiát nyerni,

szerintünk mégis ez a legdrágább energiaforrás,

hiszen az így termelt energia árában csak a közvetlen termelési költség van benne. Ha beleszámítanánk a hulladékelhelyezés költségeit, továbbá az uránkitermelés során keletkező környezeti ártalmak elhárításának kiadásait, kiderülne, ez a legdrágább energiaforrás.

Kapcsolódó cikkek