Az Alkotmánybíróság egy mozdulattal felülírta a roma választás eredményét, amikor az nem a Fidesznek kedvezett

Megosztás

A Fidesszel szövetséges Lungo Drom roma szervezet a múlt hónapban vereséget szenvedett, amikor a jelöltjük – egy kormánypárti parlamenti szószóló – Farkas Félix helyett a közgyűlés Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét tette meg a jövő évi országgyűlési választáson induló nemzetiségi lista vezetőjévé – írja a Népszava.

Ennek a következménye az lehetett volna, hogy a Fidesznek egy képviselővel kevesebbje lesz a Parlamentben.

A Lungo Drom nem törődött bele a vereségbe, bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék viszont elutasította a kifogásokat. Az Alkotmánybíróság (Ab) azonban egy mozdulattal megsemmisítette a választás eredményét, ezzel felülbírálva a törvénszék döntését.

Ezzel szinte párhuzamosan az Ab visszakövetelt 527 millió forintot az ORÖ-tól szabálytalanul bérelt irodák miatt, ezzel gyakorlatilag csődbe vitte a roma önkormányzatot.

Agócs János elnök ellenben hangsúlyozta, hogy összegszerűségében és jogalapjában is vitatja a követelést, ugyanis 2016-os pénzekről van szó, amelyekkel az ORÖ elszámolt 2017-ben. A támogatónak öt napja lett volna nyilatkozni arról, hogy nem fogadja el az elszámolást: ehhez képest csak évek múltán emelt kifogást. Ráadásul amikor az előző ciklusban – amikor a pénzt felhasználták – Agócs nem volt tagja az ORÖ-nek. Felhívta a figyelmet arra, hogy azokat viszont, akik abban az időben is képviselők voltak, a nemzetiségi törvény értelmében egyetemleges felelősség terheli. Az érv süket fülekre talált, a Lungo Drom uralta közgyűlés nagy többséggel elutasította az elnöki beszámolót.

A megismételt szavazáson aztán már a fideszes romák nyertek, Hadházy Ákos szerint a félmilliárdos “zsarolásnak” hála:

A közgyűlés visszahívta a pénzügyi bizottságot, majd – abszurd fordulattal – annak elnökét és egyik tagját (három másik jelölt mellett) újra megválasztotta. A képviselők az ORÖ szervezeti és működési szabályzatát is hatályon kívül helyezték, és új szmsz-t fogadtak el. A Lungo Drom az eredetileg általa benyújtott módosító indítványokhoz az utolsó pillanatban újabb módosítókat csatolt: 49 pontban javasolt változtatást. Az indítványokat a közgyűlés nem külön-külön, hanem együtt szavazta meg.

Létrejött Csóka János vezetésével egy úgynevezett ügyvivő bizottság is, amely Agócs János – és a Népszava birtokában lévő jogi szakvélemény – szerint törvénysértő hatásköröket tulajdonít magának. Agócs a közgyűlésen bejelentette, hogy a jogsértőnek tartott döntések miatt bírósághoz fordul.

Kapcsolódó cikkek