Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje

Megosztás

A keddi kormányinfón egy újságírói kérdésre Orbán Viktor megerősítette: Novák Katalin lehet a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje.

A miniszterelnök ugyanakkor sajnálja, hogy csak két ciklust enged az Alaptörvény az államfő számára. Ha ezt sikerül végigvinniük, Novák Katalin lehet a magyar történelem első női köztársasági elnöke.

A hírre Novák Katalin is reagált a facebookon:

„Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok.”

A 44 éves, Szegedről származó Novák Katalin 2014-től 2020-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára volt, 2020-tól máig családokért felelős tárca nélküli miniszter. Közgazdászi és jogi végzettsége van.

Az elmúlt hónapokban rengetegen találgattak, hogy ki követheti Áder Jánost a köztársasági elnök pozíciójában. Kövér László házelnök és Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, EP-képviselő neve hangzott el leggyakrabban. Novák nem volt a sajtóban megszellőztetett jelöltek között.

Varga neve legutóbb a Völner-botrány kapcsán merült fel, ugyanis az ő beosztottja volt a hivatali vesztegetéssel vádolt politikus felettese. Emiatt az ellenzék Novák felelősségét is hangsúlyozták az ügyben, szerintük nehezen elképzelhető, hogy semmiről sem tudott beosztottját illetően.

Novák pár hete még a legnagyobb kormánypárt alelnöke volt, aktív szereplője az orbáni európai szélsőjobb szövetségkötési törekvéseknek. A miniszterelnök aktív támogatója, a fideszes orbáni tábornoki kar egyik legmeghatározóbb reklámarca. Kérdés, hogy mennyire lehet egy ilyen politikus független államfő.

Novák Katalin és az “OV ’22” fülbevalója

Kapcsolódó cikkek