Visszavonták az Avalon Fertő-tavi szállodaépítésére kiírt tendert

Megosztás


Visszavonta a két hete, a Fertő-tónál tervezett építkezések miatt kiírt gyorsított közbeszerzési eljárást a beruházó állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. Ez alapján úgy tűnik, mégsem kezdik el az építkezést a tóparton egy darabig – szúrta ki a 444.

A rengeteg botrányt és felháborodást kiváltó beruházással kapcsolatban november legvégén derült ki, hogy meglepően gyorsan szeretnék lezavarni a közbeszerzési eljárást: a gyorsított tender alapján mindössze december 17-ig várták volna a jelentkezéseket a Fertőrákosra tervezett nagy szállodára, motelekre és üdülőházakra, sportközpontokra, medencékre, vitorlásklubra és más létesítményekre kiírt közbeszerzésre. A beruházás Natura 2000 besorolású területen, több tízezer négyzetméter beépítésével valósulna meg.

Annak indoklásában, hogy miért van szükség rendkívül gyors eljárásra és folyamatos építkezésre, az állatok védelmét jelölték meg, kijelentve, hogy

„ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi.”

A hírről a Greenpeace is beszámolt az oldalán. A természetvédő szervezet írása szerint néhány napja megtámadták a közbeszerzési eljárást. A hivatalos indoklás ugyanakkor nem ez a támadás volt, hanem hogy olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

„Mi persze jobban örültünk volna, ha azért vonják vissza, mert rájöttek, hogy a túlméretezett hotellel, apartmanházakkal, és az ezekkel járó több ezer tonnányi betonnal jóvátehetetlen károkat okoznának a Fertő világszinten is páratlan élővilágának, de azért így is örülünk”

– írja a Greenpeace.

A turisztikai beruházás ellen a helyiek, környezetvédők, az Európai Unió és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO is tiltakozott, de eddig mindhiába.

Kapcsolódó cikkek