Tovább dúl az Avalon-csata – saját polgármesterük támadta meg a tatai civilek népszavazási kérelmét

Megosztás

A fideszes polgármester programjában valószínűleg ez nem szerepelt bő egy évvel ezelőtt, hogy saját városa polgárai ellen fordul. A pénz nagy úr.

Nem adják fel a tataiak az Avalonnal vívott harcukat: civilek népszavazási kérelmet nyújtottak be, négy kérdésükből hármat a Győri Törvényszéken néhány nappal ezelőtt el is elfogadtak.

Korábban írtunk már róla, hogy nem nyerte el a helyiek tetszését az a beruházási terv, mely szerint ötcsillagos szállodát építenének a tatai Öreg-tó partjára. A Hell energiaitalt is gyártó cégcsoporthoz tartozó Avalon Park nagyszabású tervei ellen helyi aktivisták a kezdetektől fogva tiltakoznak, de a beruházást a helyi fideszes polgármester támogatja. 

Az elmúlt hónapokban az egész odáig jutott, hogy egy elég nagyszabású tüntetést is rendeztek az építkezés ellen, amire a cég és a kormányközeli média úgy reagált: politikai ügyet kreáltak egy nagyszerű, a helyiek számára is kedvező tervből. A beruházás ellen akkora volt a tiltakozás, hogy az Avalon végül kicsit meghátrálni kényszerült, és azt ígérték, a tervezett 120 szobás szállónál jóval kisebbet építenek.

A tervezett hotel egyik látványterve.Fotó: Avalon

A civilek népszavazási kérelmét a Győri Törvényszék október 13-án jóváhagyta, és a négy beadott kérdés közül hármat alkalmasnak ítélt a népszavazásra. Az ezek ellen benyújtott fellebbezéseket elutasította. Ami különösen érdekes, hogy az egyik személy, aki felülvizsgálatot kért, maga a polgármester volt.

Michl József 2006 óta Tata fideszes polgármestere. Az Avalon beruházását a kezdetektől fogva támogatta, sok helyi akaratával szembemenve. Amikor csúcson volt a tiltakozás, a céggel közösen azt kezdte ismételgetni, hogy nyilvánvaló, hogy a tiltakozók nem a tataiak többségét képviselik, hanem politikai támadás áll  tevékenységük hátterében. A mostani népszavazási kérelem ügyében egyébként korábban úgy döntött a helyi választási bizottság, hogy a négy kérdésből kettő mehet csak át.

A Győri Törvényszék döntése értelmében a civileknek október 14-től fogva harminc nap áll rendelkezésükre, hogy összegyűjtsenek több mint 4000 aláírást, hivatalosan ezután írják ki a népszavazást.

Erről Tata jegyzője beszélt a városi televízióban, de magukat a kezdeményezőket nem hívták meg. A Stop Avalon Tata aktivistái arról számoltak be, ők viszont megkeresték a Tatai TV-t azzal, hogy vegyenek részt sajtótájékoztatójukon, mindhiába. 

A civilek nem véletlenül erőltetik annyira a dolgot: ha elegen vesznek részt rajta, a helyi népszavazás kötelező erejű, így akármennyire is szeretné a polgármester a szállodát, az nem fog megépülni. 

A Győri Törvényszék által elfogadott kérdések az alábbiak.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.

Bár az, hogy lesz-e a tóparton szálloda vagy sem, még bőven nem tisztázott, az Avalon egyáltalán nem tett le tatai beruházási terveiről. Nemrégiben derült ki, hogy a csoporthoz tartozó cég veheti meg és újíthatja fel a hányatott sorsú, emblematikus Cifra-malom épületét, a város ugyanis, arra hivatkozva, hogy se a megvásárlásra, sem a fenntartásra nincs pénzük, lemondott elővásárlási jogáról. Ebben az ügyben is tiltakozás indult, a műemléképületet sárga szalaggal tekerték körül.

444.hu

Kapcsolódó cikkek