Surányi György: A piac nem hiszi el, hogy az MNB fellép az inflációval szemben

Megosztás

A hazai gazdaságpolitikának változnia kell, hogy az inflációs motorok hűljenek, államháztartási hiány csökkentésre van szükség – írta meg a Portfolio, Surányi György kijelentéseit, amit a Népszavának adott interjújában mondott.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint:

„A választások után – annak eredményétől függetlenül – irányváltásra kerül sor, mert nincs kormány, amely az egyensúlytalanságoknak ezt a szintjét hosszú időn keresztül büntetlenül fenntarthatja”.

Surányi szerint az infláció évek óta gyorsul Magyarországon, de fontos különbség, hogy míg korábban a külső környezet hűtő hatású volt, most kintről is inflációs importálunk. Véleménye szerint a magyar gazdaság túlfűtött, az infláció emelkedik, a külső egyensúly romlik, ehhez hozzájárul a rendkívül expanzív költségvetési, monetáris és jövedelempolitika is. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy fél év alatt a költségvetési törvényben elfogadottak felett még további 5000 milliárd forintot öntöttek a magyar gazdaságba.

„Ez valószínűleg példa nélküli költekezés a magyar gazdaság történetében” – mondta Surányi.

A jegybank volt elnöke szerint az MNB a kormány támogatásával az elmúlt években tudatosan gyengítette a forintot, a nemzetközi infláció hazai áremelő hatása azért is ilyen erős, mert a forint teljesen indokolatlanul leértékelődött, hiszen a forint reálisan 330-340 árfolyamon is állhatnak az euróval szemben, akkor az összes import olcsóbb lenne.

Surányi úgy véli, a 3,3 százalékos irányadó kamat kevés, 150-200 bázispontos azonnali kamatemelés lenne szükséges.

„A piac ugyanis most nem hiszi el, hogy az MNB tényleg fellép az inflációval szemben, mert az MNB maga is az infláció forrása”.

Kapcsolódó cikkek