Orbán ismét kijátssza a kártyát: levélben kéri a határon túli magyarokat, hogy szavazzanak a Fideszre

Megosztás

Kis túlzással ismét előhozta a kormánypárt a 2004-es népszavazást és benyújtja a számlát egy-egy fontos voks formájában a határon túli magyarok számára a rengeteg kiáramló támogatásért.

„2004. december 5-e nehezen felejthető traumát jelentett a magyar nemzetpolitikában” – írja Facebook-bejegyzésében Dömötör Csaba államtitkár. Tizenhét évvel ezelőtt ezen a napon tartották a népszavazást a kettős állampolgárságról, amely eredménytelenül zárult, mert sem a külhoni magyarok honosításának egyszerűsítését támogatók, sem az azt ellenzők száma nem érte el a kétmilliót.

Alig pár héttel azután, hogy 2010-ben kétharmados parlamenti többséggel kormányt alakított a Fidesz, már át is ment a kettős állampolgárságot támogató törvény, majd később a választásra is jogosultak lettek a külhoni magyarok. Azóta minden választáson tarolt a Fidesz a határon túli magyarok körében, a kormánypárt tagjai minden bizonnyal jövőre is megpróbálják minél nagyobb számban mozgósítani őket. Ennek az első lépését már meg is tette Orbán.

„A miniszterelnök most levélben fordul határon túli nemzettársainkhoz. Arra kéri őket, hogy jövő tavasszal is legyenek részesei a közös döntésnek, és adják le szavazatukat az országgyűlési választáson”

– írja Dömötör Csaba. A miniszterelnök levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a szavazáson való részvételhez regisztráció szükséges, de arról is ír, hogy egy veszélyekkel teli korba léptünk, melyben csak az a nemzet lesz sikeres, amelyik képes az összefogásra. A levelet a következő hetekben kézbesítik – tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

2018-ban igen jól járt a levélszavazatokkal a Fidesz: több mint 216 ezer érvényes szavazatot kaptak a külföldön élő magyar állampolgároktól. Mögöttük az LMP végzett 2082 szavazattal, őket követte a Jobbik 2055 szavazattal, majd az MSZP-Párbeszéd következett 1247-el, és a Momentum zárta a sort 1004 szavazattal.

A külhoni magyarok csak a pártlistákra szavazhatnak, amennyiben előzetesen regisztrálnak. A határ menti településeken azonban elmúlt pár választáson virágzott a voksturizmus. Pár héttel a választás előtt tömegével jelentkeztek be az ukrán és román határ közeli falvakba, így nemcsak listán, hanem az egyéni képviselőkre is szavazhattak Magyarországon. A voksturizmusnak egy friss törvénymódosításával pedig még inkább zöld utat adtak. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek