Kórházigazgató: Minél gyorsabban oltassuk be kisgyerekeinket is, a vírus alattomos

Megosztás

Ez lenne a nyugodt karácsony záloga? Ki tud még tökéletesen nyugodt lenni az utóbbi szűk két év történéseit látva? A főigazgató szerint kulcsfontosságú az 5-11 évesek minél előbb történő beoltása, de ez közel sem lesz egyszerű menet.

A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat, jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Wikonkál Norbert Miklós azt mondta: karácsonyig még 19 nap van, ez elég arra, hogy a most megkapott harmadik oltás teljesen kifejtse a hatását. A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat, akkor nem kell félnünk a családtagokkal együtt lenni – mondta a szakember, aki mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát.

Azt is hozzátette, hogy kulcsfontosságú, hogy december 13-án kezdődik az 5-11 évesek oltása.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus “roppant alattomos”, és sok olyan szövődménye van a gyerekek esetében, amelyek egy életre elkísérik a betegeket, nem tudnak ezekből tökéletesen meggyógyulni. Példaként olyan kardiológiai problémákat említett, mint amilyen a szívritmuszavar. Hozzátette, hogy azért is nagyon fontos a gyermekek oltása, mert a gyermekközösségek fertőzési gócnak tekinthetők és a közösségekből a gyerekek “hazaviszik” a fertőzést.

Szólt arról is, hogy azoknak a gyermekeknek az esetében, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, legalább három hónapot kell várni az oltással.

A vasárnap zárult második oltási akcióhéttel kapcsolatban elmondta, az elmúlt két hétben intézményükben több mint 23 ezer oltást adtak be, ennek tíz százaléka első oltás volt. Megjegyezte, a második héten, ahogy az várható volt, kevesebben oltatták be magukat.

Wikonkál Norbert Miklós egy kérdésre válaszolva elmondta, nem emelkedik a lélegeztettek száma, és “jelenleg, ha nincs romlás, az már javulásnak tekinthető”.

A betegek száma viszont nem csökken, egy “alapbetegszámot” visznek tovább, ugyanakkor minden előrejelzés szerint karácsony előtt fog tetőzni a járvány, és minden nappal közelebb vannak ahhoz, hogy elkerüljék az egészségügyi ellátás maximális terhelését. A Honvédkórház főigazgatója arról is beszélt, a fertőzés utáni első héten, amikor a gyógyszerek hatnak, a pácienseknek alig van tünetük, ám amikor a vírus “rákapcsol” és roncsolja a szerveket, a vírusellenes szerek nem hatnak. Ezért azt javasolta, a betegek a koronavírus-fertőzöttségről szóló diagnózis pillanatában kezdjék el a gyógyszer szedését. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek