Az oltásellenesek a SOTE-ra hivatkozva terjesztenek egy óriási álhírt, amit most maga az egyetem cáfolt

Megosztás

A Facebookon óriási olvasottságnak és megosztásnak indult egy ideje egy fontosnak tűnő figyelmeztetés, ami szintén aduász az oltásellenesek kezében. Csakhogy a kamuhír eljutott az egyetemhez is, amire hivatkoznak és ők bizony reflexből cáfoltak, egyáltalán nem szerepel ilyen a tankönyveikben.

„Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál!” Mára talán mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki megosztotta Facebookon az idézetet, amely kitalálói szerint a Semmelweis Egyetem (SOTE) Infektológia Tanszékének tankönyvéből származik.

A városi legendákat leleplező Urbanlegends.hu olvasója figyelt fel rá, hogy az idézet a SOTE munkatársaihoz is eljutott, az egyetem ezért közleményt adott ki a témában. Így szól:

A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a járványok idején történő vakcinációval kapcsolatosan. Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.

Az álhír érdekessége, hogy nagyjából akkor kezdett el keringeni a neten, amikor kijött az eddigi legnagyobb hazai vakcinakutatás eredménye. A tanulmány – amelynek szerzői között egyébként a SOTE kutatói is szerepelnek – azt mutatja meg feketén-fehéren, hogy a Magyarországon használt oltóanyagok közül melyik mennyire hatékony. Ide kattintva nézheti meg a magyar adatokat attól, hogy mennyire véd a fertőzéstől és a halálozástól. a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Sinopharm oltás.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek