Rendkívül nehéz év elé néznek az önkormányzatok – az ellenzéki vezetésűek biztosan

Megosztás

Mindenki számára nyílt titok jó másfél éve, hogy Orbánék tudatosan kivéreztetik az ellenzéki vezetésű, nekik nem kedves önkormányzatokat, hogy utána annak gyenge teljesítményével kampányolhassanak. Miskolc is ugyanúgy érzi ezt, mint számos más nagyváros a folyamatos elvonásokkal. 2022 még az ideinél is nehezebb év lesz.

Miközben nagyjából minden területen jelentős drágulás láthatunk, a teljes önkormányzati büdzsé mindössze egy százalékkal növekszik jövőre, azaz reálértéken nézve csökken a helyhatóságok költségvetése

– közölte a hvg.hu érdeklődésére Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője, Gödöllő polgármestere.

Szerinte éppen ezért nagyon minimális lett az önkormányzatok mozgástere, így hiába várna el a lakosság ugyanolyan minőséget a szolgáltatásokban, azt nem lehet ugyanannyi pénzből előállítani. Emiatt szerinte sok helyen lesz visszaesés a működés színvonalában, Gödöllőn például a tervezett út- és járdaépítésekről fognak lemondani.

De sok más településen lesz kevesebb a zöldfelület, ritkábban fognak például füvet nyírni, ami a lakosság számára is érzékelhető lesz. „Olyan szinten van kivéreztetve a szektor, hogy bár csőd nem lesz, az ilyen típusú zavarok el fognak szaporodni” – prognosztizált Gémesi.

Az önkormányzatokat érintő nehézségek közül kiemelte a helyi iparűzési adó (hipa) 50 százalékos elengedését, ami közel 300 településtől von el mintegy 150 milliárd forintot. Arra a felvetésre, hogy az állam kompenzációt ígér a helyhatóságoknak, úgy reagált: tavaly is csak az összeg felét térítették meg, így ez sok település számára jelent majd komoly kiesést. Hozzátette: bár idén májusban ígéretet kaptak arra a kormányzattól, hogy jövőre már nem vágják meg az ipa-bevételeket, azóta változott a kormány álláspontja.

„Nyilván politikai kérdés, hogy az állam kitől, mennyi pénzt von el és kinek mennyit ad, de azt nem lehet csinálni, hogy folyamatosan csökkentik a lehetőségeinket és elvárják ugyanazt a szolgáltatást” – fogalmazott Gémesi.

Nemcsak ez nehezíti az önkormányzatok életét Gémesi szerint: az építőipari árak emelkedése miatt az út- és járdaépítések, illetve a bölcsődék és óvodák vizesblokk-felújításai maradhatnak el, az üzemanyagárak növekedése a napi működést nehezíti, az pedig, hogy az önkormányzatok által leginkább használt élelmiszerek közel 30 százalékkal emelkedtek, a helyi étkeztetést hozzák nehéz helyzetbe. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek