Vizsgálati fogságban az ellenzék egyik fontos alakja Törökországban

Megosztás

Talán nem véletlen, hogy Orbán Viktor olyan sűrűn utazik eszmecserére török, illetve orosz kollégájához, mindkét helyen csúcsokat dönget a demokrácia.

Metin Gürcan ellen „politikai és katonai kémkedés” gyanújával zajlik per.

Egy török bíróság hétfőn elrendelte Metin Gürcan, az ellenzéki Demokrácia és Haladás Pártja (DEVA) társalapítójának vizsgálati őrizetét az ellene „politikai és katonai kémkedés” gyanújával zajló per lezárultáig – ismertette az MTI szerint az Anadolu állami hírügynökség.

Gürcan 2020 márciusában segített Ali Babacan egykori török miniszterelnök-helyettesnek, Recep Tayyip Erdogan török államfő volt szövetségesének a politikai tömörülés létrehozásában. Gürcan, aki a török fegyveres erők volt tagja, egyben védelmi elemzőként is dolgozott.

Az Anadolu tájékoztatása szerint a katonából lett politikust a rendőrség a többi között az Ankarában állomásozó külföldi diplomatákkal fenntartott kapcsolatairól kérdezték ki. A bíróság egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Babacan egy hétfői interjúban kijelentette, hogy pártja a végsőkig támogatni fogja Gürcant. Hozzátette, hogy egyelőre előttük sem ismertek a nyomozás részletei. „Gürcan munkássága szabadon elérhető információkon alapult. Nincsen hozzáférése államtitkokhoz” – mondta Babacan. A múlt héten Babacan kijelentette, hogy Gürcan őrizetbe vétele pusztán arra irányuló kísérlet, hogy eltereljék a figyelmet az ország gazdasági válságáról. A török líra a múlt hét eleje óta mintegy 25 százalékot vesztett értékéből az Erdogan által támogatott agresszív kamatláb-csökkentések miatt.

Közvélemény-kutatások szerint a DEVA támogatottsága két százalék körül mozog, de Erdogan pártja, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) népszerűsége is évek óta nem látott mélyponton van főleg a gazdasági nehézségek miatt. A DEVA és más ellenzéki tömörülések is előrehozott választásokat követeltek a líra elértéktelenedése nyomán, a kormány azonban közölte, hogy az elnök- és parlamenti voksolást a rendes időpontban, 2023 júniusában fogják megtartani. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek