Történelmi mélypont: már a 370 forintot súrolja az euró

Megosztás

Egy pillanatra el is érte ezt az értéket a forint a HVG szerint, de már a kora délelőtti számok is új negatív csúcsot jelentettek.

A hét elején folytatódott a múlt héten elkezdődött forintgyengyülés, olyannyira, hogy délelőtt 10 óra körül történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben: 369,69 volt ugyanis az árfolyam. Ez tovább romolhat, hiszen nagy ütemben gyengül a magyar deviza az euróval szemben.

A hvg.hu szerint azóta elértük egy pillanatra a 370-es árfolyamot is, a 370 határán mozog a forint.

A külső hangulat kevésbé támogató, leginkább az, hogy erősödik a dollár, ami sosem jó a feltörekvő devizáknak – kommentálta az esést Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. A szakértő ugyanakkor egyből hozzátette, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a hazai tényezők mellett sem: hiába lassított szeptemberben a kamatemelés ütemén az MNB, azóta az látszik, hogy az infláció a jobban gyorsul és tovább tarthat korábbi várakozásoknál.

Az MNB sarokba szorult és gyorsítania kellett, ám ezt felemás módon tette – mondta Trippon, emlékeztetve, hogy múlt héten 30 bázispontot emeltek az alapkamaton, ám az egyhetes betéti kamatot ennél nagyobb mértékben, 70 bázisponttal emelték. Ezzel visszaállt a kettős kamatrendszer, ami bár a jegybanknak rugalmasságot biztosít, hiszen hetente tud hozzányúlni a kamatokhoz, ám a CIB szakértője szerint ez is olyan tényező, ami elbizonytalanította a piacot, hiszen nem látnak egyértelmű iránymutatást, hogy a jegybank valóban beleállt volna az infláció elleni harcba vagy sem. Ráadásul a piac szemében a kettős kamatrendszer sem az átláthatóságot, sem a kiszámíthatóságot nem segíti.

Trippon szerint most előállt az a helyzet, hogy a piac vezeti az MNB-t, nem fordítva, mint nyáron, amikor a 30 bázispontos alapkamat-emelésekkel a jegybank kézben tudta tartani a helyzetet. A mostani gyengülésre normális körülmények között Trippon szerint nem kellene reagálnia az MNB-nek, ám ha minden tényezőt figyelembe veszünk, akkor lépnie kell. Erre eszköz az egyhetes betéti kamat lehet, amihez legközelebb csütörtökön nyúlhat a jegybank.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek