A Miskolci Egyetemen kihelyezték az ország legelső csomagolásmentes vízautomatáit

Megosztás

A Miskolci Egyetem campusán mutatták be az ország első Floewater vízautomatáit, melyek csomagolásmentesen adagolják a vizet. Az innovációnak köszönhetőenaz egyetem diákjai és munkatársai számára már elérhető a lehetőség, hogy kulacsaikat friss, szűrt vízzel töltsék meg,környezetbarát módon. A Floewatert a Hell Energy vezette be.

Hazánkban rengeteg, többnyire PET palackba csomagolt víz fogy.

A magyarok évente átlagban 130 liter palackozott vizet isznak fejenként, ami súlyos környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik általa. A mai magyar vízvezetékhálózat bekötővezetékei helyenként felújításra szorulnak, az esetleges elöregedésbő leredően kioldódó anyagok, a hálózati sajátosságok okán kialakuló ún. pangóvíz, valamint az ezeket semlegesítő fertőtlenítő klór megváltoztatják a csapból kifolyó víz ízét, színét, esetleg szagát. A most telepített gép az esetlegesen a csapvízbe kerülő szennyeződéseket úgy távolítja el, hogy megőrzi a vízben található értékes oldott ásványi anyag tartalmat, valamint – ahol szükséges a víz minősége miatt – az előkezelés során beállítja a víz pH értékét.

A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb célja, hogy fenntartható módon működjön, és egy valóban smart&green oktatási környezetet alakítson ki a diákok és az oktatók, kutatók, munkatársak számára. Ennek a stratégiának az egyik eleme, hogy visszaszorítsuk a keletkező csomagolási hulladék mennyiségét, elérjük a PET-mentességet. Mi is jól tudjuk, a víz csomagolás nélkül a legjobb – nemcsak egy alternatíva, hanem szükségszerű megoldás a műanyagszennyezés jelentette globális problémára. Reméljük, hogy a Floewater vízautomaták kihelyezésével más egyetemeknek is példát mutatunk azzal, hogy nemcsak beszélünk a fenntarthatóságról, hanem teszünk is érte.

– mondta el a sajtóeseményen prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese.

Ha Magyarország lakosságának 10%-a fél évig nem vásárolna PET palackot, hanem kulacsból inná a vizet, mintegy 110 millió palackkal kevesebb hulladék terhelné a környezetet.

Kapcsolódó cikkek