Jön a tél: hétfőtől indul a hóügyelet Miskolcon

Megosztás

Hóügyeletet működtet 2021. november 15-e és 2022. március 15-e között Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok megszervezéséhez kapcsolódva – olvasható a borsodi megyeszékhely polgármesteri hivatalának sajtóközleményében, amelyet az alábbiakban változtatások nélkül közlünk.

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a hóügyelet vezetőjének irányításával működő diszpécserszolgálat koordinálja. A téli útüzemeltetés gépi feladatait – a közutak síkosságmentesítő anyaggal történő szórását és a hó eltakarítását – a MIREHU Kft. végzi 6 speciális, tolólappal felszerelt szórógéppel.

Az elmúlt téli időszak tapasztalatai alapján szükségszerűvé válhat további munkagépek bevonása a téli útüzemeltetési feladatok ellátása során. A nagyobb havazással járó időszakokban további 8 nagy és 8 kompakt kotró-rakodógépet tud munkába állítani a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., így szükség esetén összesen 22 gép áll rendelkezésre.

A hóeltakarítási munkát elsődlegesen a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől beérkező információk alapján szervezi meg a hóügyelet diszpécserszolgálata. A munkaszervezésben elsőbbséget élveznek a nagy forgalmú, a közösségi közlekedéssel érintett utak és az autóbuszvonalak, amelyek síkosságmentesítését követően kerül sor a gyűjtő utakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra és a díjköteles felszíni parkolókra. A közterületek és városi díjköteles parkolóhelyek kézi síkosságmentesítését szintén a Miskolci Városgazda Kft. végzi a saját állományú munkavállalói mellett a közmunkaprogramok keretében foglalkoztatott munkavállalóival és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel. A munkák sorrendjének kijelölésekor elsőbbséget kapnak a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák, valamint a villamos- és buszmegállók.

A munkavégzések során a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagokat használnak fel, így a főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein – az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően – útszóró só és homok keverékét.

Novemberben összesen 212 helyszínre szállítanak ki síkosságmentesítéshez használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket, amelyeket elsősorban jól megközelíthető és forgalmas csomópontokban helyeznek el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ miskolci kirendeltségének időjárás előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést.

  • A hóügyelet diszpécserszolgálata november 15-től fogadja a lakossági bejelentéseket:
  • Gépi síkosságmentesítés (az úttestre vonatkozóan) +36 (70) 685 2000, [email protected]
  • Kézi síkosságmentesítése (járdák) – hétfőtől-csütörtökig 7:30-15:30-ig; pénteken 7:30-13:00-ig – +36 46 412 611; [email protected]  (munkaidő után, munkaszüneti napokon a bejelentéseket +36 (70) 685 2000 telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen tehetik meg.)

Ingatlantulajdonosok kötelezettségei a közterületek téli fenntartására vonatkozóan:

A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 22/1999. (VI.07.) számú rendeletének 6. § (1) bekezdése alapján „a tisztántartásra kötelezett köteles az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 m-es területsávot tisztán tartani, illetve tisztántartásáról gondoskodni. Ez a tisztántartási kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, dísz- és egyéb burkolatokra, de csak a közút szegélyéig terjed.” Ugyanezen jogszabály 4. § i./ pontja szerint „tisztántartásra kötelezett az ingatlan, ingatlanrész tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek, üzlethelyiségek) esetében a bérlő, üzemeltető, illetőleg azt bármilyen más jogcímen használó.” A tisztántartás vonatkozik a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is. A rendelkezés értelmében nem tehető különbség családi házas (pl. kertvárosi) és társasházas övezetek között.

Forrás: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala; A fotó csak illusztráció!

Related posts