A modern, tökéletesen záródó ablakok komoly problémákat is hordoznak magukban – videó

Megosztás

Néhány évtizeddel ezelőtt nem, vagy csak nagyon rosszul szigetelték a nyílászárókat, így sosem jelentett problémát, hogy csukott ablakok mellett is elegendő friss levegő jusson be és így a lakások, házak levegőjének a páratartalma megfelelő legyen. A mai csúcstechnológiákkal a réseket annyira sikerült szinte 100%-osan betömni, hogy egészen új gondok ütötték fel fejüket. Ám ezek kiküszöbölésére is van kézenfekvő, egyszerű megoldás.

A régi, tömítés nélküli ablakok mellett a lakóterekben bőséges természetes légcsere állt fent. A mai, modern ablakok (fa és műanyag is!) légzárása csaknem tökéletes. Emiatt alig jut természetes úton levegő a lakótérbe. Megnő a lakás, ház levegőjének relatív páratartalma, a falakon és azok pórusaiban felgyülemlik a nedvesség. Megjelenik a penész és még a fűtési költség is nő.

A megszokott szellőztetési szokások már nem elegendőek a penész megelőzésére. Minimális és huzatmentes, de folyamatos, a felhasználótól független, szabályozott és energiatakarékos légcserét kell biztosítani a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében.
A penész megelőzésén túl a lakótérbe szabályozottan jutó friss levegő javítja a közérzetet, az alvást, a koncentrációt és segít megelőzni a szénmonoxid mérgezést. A jól meghatározott mértékű szellőzés megfelelő páratartalmat tart fent, kiszáradnak a falak, s ez által a fűtési költségek is csökkennek, mert az alacsonyabb páratartalmú levegő fűtéséhez kevesebb energia szükséges és a száraz falak hővezetése alacsonyabb.

Az egyik kézenfekvő megoldás erre az Arimeo rejtett ablakszellőző. Íme egy bemutató videó az egyszerű beszerelésről.

Az egyik legfontosabb, hogy huzatmentesen és energiatakarékosan cseréli a levegőt ez a megoldás

Hány darab szükséges egy lakás, ház esetében?
Ha a lakásban van szellőző kürtő, (pl. WC, fürdő spájz), családi házak esetén a lakótérrel összeköttetésben lévő kémény: Minden helyiség egy ablakába minimum 1 darab. Ebben az esetben minden szellőzőn befelé jön a levegő, míg a kürtőn, a kéményen keresztül távozik az elhasznált.

Ha nincs kürtő de, több oldalon van ablak: Minden helyiség egy ablakába minimum 2 darab
Ebben az esetben a szél felőli oldalon be, a szélárnyékos oldalon kifelé megy a szellőzőkön a levegő.

Többre szükség lehet pl. ha sok a virág, ha kutyát tartunk, ha az életmód miatt sok ruhát szárítunk, akváriumunk van. Pontosan számolni a DIN 1946-6. számú német szabvány, vagy egyéb előírások alapján lehet. A beépített szellőzők száma addig növelhető, amíg a páratartalom a 45- 55 % – os szintre be nem áll. A szellőzést maga a természet működteti, ami mindig gondoskodik nyomáskülönbségről. Ha elszívó ventilátor van és az bekapcsol, amíg üzemel az összes szellőzőn befelé áramlik a levegő.

Kapcsolódó cikkek