A beton lesz az úr: a magyar csúcsvállalkozó luxusszállodája kedvéért forgatják fel a tokaji tájat

Megosztás

Ömlenek a vissza nem térítendő állami milliárdok az ötcsillagos szálloda építésére. Az egyik nagy vesztes a Csurgó-völgy élővilága lehet, további hatalmas területátrendezés várható.

Jellinek Dániel cége kormányzati milliárdokból húzhatja fel Minaro Hotel Tokajt, és az infrastruktúrára is jutott közpénz.

Öt csillagos hotel épül egy elhagyatott bányaterületen a Tokaj városhoz tartozó Csurgó-völgyben, a Minaro Hotel Tokaj 2022 tavaszára készülhet el, de ehhez még meg kell oldani a csapadékelvezetési és közvilágítási problémákat – számolt be a 444.

Erre az önkormányzat pályázatot írt ki, a munkát az Aktuál BAU Kft. végezheti el 298 millió forintért. Az építőipari cég építi részben a luxushotelt is  de ők húzták fel például a nyíregyházi atlétikai centrumot is. A beruházáshoz menet közben csatlakozott az ország kilencedik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel cége.

A hotelre is jutott közpénz: a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatok keretében még 2018-ban 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott a Tokaj Csurgó Völgy (TCSV) Kft.-nek.

Tavaly nyáron Jellinek Dániel ingatlanguru cége, az Indotek Group által 24 százalékban tulajdonolt Appeninn Holding Nyrt. 75 százalékos tulajdonos lett a Dreamland Holdingban, így lett a TCSV is a csomag része.

Minden, amit az Auchan-üzletről tudni lehet - Interjú Jellinek Dániellel -  Portfolio.hu
Jellinek már eddig is megkereste a kenyérre valót

A hotel kivitelezőjét “megörökölték”, a már említett Aktuál Bau és a Grabarics Kft. 7,7 milliárd forintos ajánlattal győzött korábban.

Szintén a Dreamland-csomag része a TATK Tokaj Aktív Turisztikai Kft., amely tehát a Jellinek-birodalomhoz tartozik.

A cég a kormányzati MTÜ-től 993 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott turisztikai attrakciófejlesztésre.

A 444 szerint a luxusszállodához kapcsolódik majd az Aktív Turisztikai Központ épülete, rendezvényteremmel és látványkonyhával. Ehhez 3 ezer négyzetméteren rendezik a tájat, vagyis a világörökségi tokaji tájba 90 tonna betonacélt építenek be. A munkát a Jánosik és Társai Kft. 922 millió forintból vállalta.

Jánosik Lajos vállalkozása évek óta sorra nyerik el az állami közbeszerzésseket is, az Átlátszó cikke szerint viszont egy másik ügyben a Bács-Kiskun megyei Főügyészség költségvetési csalással vádolta a társaságot, de a cég vitatja, hogy fiktív szerződéseket kötöttek volna.

Kapcsolódó cikkek