Kósa Lajos beismerése után a Pegasus gyártója szerződést is bonthat a magyar állammal

Megosztás

A megfigyelési botrányt kiváltó Pegasus kémszoftvert az NSO Gruop hozta létre, a programot kizárólag kormányok számára értékesítik. A program felhasználását is előre meghatározták a vásárlók számára, azaz a szoftvert csak terrorveszély és szervezett bűnözés esetében lehet felhasználni.

A Pegasus-kémszoftver magyarországi, állami alkalmazása azóta nem titok többé, hogy pár nappal ezelőtt Kósa Lajos fideszes politikus, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke beismerte: a magyar állam a Belügyminisztériumon keresztül vásárolta meg az izraeli NSO cég termékét.

A Direkt36 oknyomozó portál által nyilvánosságra hozott lista alapján azonban nemcsak terrorveszély és szervezett bűnözés esetén használta a kormány, annak segítségével független újságírókat, üzletembereket és politikusokat figyelhettek meg.

24.hu megkérdezte a gyártót milyen következményei lehetnek Kósa nyilatkozatának. Az NSO Group azt a rövid választ adta, hogy

„Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Az NSO-nak közel 60 partnere van 40 országból, ezek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. Válaszukból az is kiderült, korábban is volt már példa szerződésbontásra.

Kapcsolódó cikkek