Zacher szerint sokkal több gyerek kerül kórházba koronavírus miatt, mint az előző hullámok során

Megosztás

A járványhelyzet hétről hétre romlik, ezért Zacher Gábor szerint további intézkedésekre volna szükség – nyilatkozta az orvos a Portfoliónak. Szerinte zárt térben kötelezővé kellene tenni a maszkhasználatot, a nyilvános rendezvények látogatását pedig a védettségi igazolvány meglétéhez kötni – írja a HVG.hu.

Ő szigorúbb lenne, mint a kormány volt: a valódi védettséget szerinte a második oltás utáni 14. napon kellene kinyilvánítani, annak elérése előtt senki se mehessen be egy nyilvános rendezvény zárt légterébe, például moziba, koncertre. Ez a lépés talán megemelné újra az oltási hajlandóságot is” – mondta.

Ő is úgy látja, hogy a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben: nem csak az a 300 ezer fős idős populáció, amelyik semmilyen oltást nem kapott, de a fiatalabbak is. Azt mondta, nem csak a 20-as, 30-as éveikben járók közül kerülnek be egyre többen a kórházba: egyre több a gyerekbeteg is.

Zacher szerint el kellene kezdeni itthon is az 5-12 évesek oltását célzó felvilágosító kampányt is. A szakember viszont nem érti, miért kell a koronavírus elleni oltási kampánnyal november végéig várni. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint a november 22–28. közé meghirdetett oltási héttel az oltottaknak karácsonyra lehet megfelelő védettségük, holott december elején tetőzhet a járványhullám, aminek így sok áldozata lehet.

Forrás: Portfolio via HVG

Kapcsolódó cikkek