Díjat nyert az északkelet-magyarországi fűtési nyomorról szóló sorozatot készítő fotós

Megosztás

Kiegyensúlyozott, folyamatos és egyre színvonalasabb fotográfiai munkájáért kapta meg Mónus Márton szabadúszó fotóriporter a Hemző Károly Alapítvány fiatal alkotóknak kiírt díját a Capa Központban rendezett díjátadón – számolt be róla a HVG. A zsűri indoklása szerint a nyertes a fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozó hosszú távú munkáit nagy képi erővel, szakmailag igényesen valósította meg.

A pályázatban szereplő esszéi – a súlyos környezetszennyezést okozó fűtési nyomorról, a sportról mint az integráció eszközéről és hortobágyi gulyásokról –, de többi ismert munkája is erős és hatásos fényképekből áll. Legutóbbi, az északkelet-magyarországi légszennyezésről szóló fotóesszéjét a Reuters hírügynökség a legfontosabb Wider Image anyagai közé választotta.

Mint a Telex a probléma kapcsán írja: a Sajó-völgyi településeken a bajok ott kezdődnek, hogy a házak szigetelése egyáltalán nem megfelelő, így az ott élő emberek bármit hajlandók elégetni azért, hogy egy kicsit megmelegedjenek. Ha van pénz tüzelőre, akkor is csak a környező bányák rossz minőségű, olcsó szenére futja. A tűzifával való fűtés sem a legkorszerűbb, ráadásul abból kevés van, amit az önkormányzatok szociális alapon szétoszthatnak a rászorulók között. És ez a terület a téli ködpárna alatt kimondottan rosszul szellőzik, ráadásul nagy a teherautó-forgalom is. A szmog gyakran Miskolctól Puntokig ér, ilyenkor szellőztetni sem szabad.

Forrás: HVG.hu és Telex.hu; Fotók: Mónus Márton

Kapcsolódó cikkek