A fideszes támadómédia az esküvőjük miatt is beleállt Cseh Katalinékba egy halom valótlan állítással

Megosztás

A cikket elméletileg oknyomozónak szánta a kormányzati lejáratómédia, de az tele van hamis állításokkal és még az engedélyköteles képet is csak úgy kimásolták a hivatalos fotós oldaláról. Ilyen jelenleg a Fidesz-KDNP támadógépezete.

Egészen furcsa, oknyomozónak szánt cikkben járja körbe a kormánypropaganda Cseh Katalin momentumos EP-képviselő és férje, a szintén momentumos, II. kerületi alpolgármester, Berg Dániel esküvőjét. A kormányközeli KESMA-hoz tartozó Bors és a Bennfentes.net portál részleteket közölt a két politikus esküvőjéről, mindkét esetben névtelen cikkben, több olyan fotót is felhasználva, amelyek az esküvői fotós oldalára voltak feltöltve (az oldalon egyébként külön jelezték, hogy a fotók felhasználása engedélyköteles).

A képeken az esküvő különféle pillanatai látszanak: a menyasszony nevetgél, sétál az épületben, sétál az épület kertjében, fotózkodik egyedül, fotózkodik társaságban, koccint, a gyűrűjét mutatja stb. A helyszínből és a kellékekből ítélve valóban nem lehetett olcsó az esküvő, a fideszes lapok több tízmilliós költségről beszélnek, Cseh Katalin erről annyit mondott, hogy a rendezvény ennek a töredékébe került. De erről kicsit később.

Amúgy a több tízmilliós költség sem feltétlen vágna haza egy tehetős családból származó, havi több milliót kereső EP-képviselőt.

Közszereplés, magánélet

A közszereplőknek valóban többet kell tűrniük egy átlagembernél akkor is, ha a magánéletükről van szó, de a törvények itt elég szigorúak, csak akkor lehet egy közszereplő nem a nyilvánosságnak szánt magánéleti ügyeit ennyire kiteregetni, ha ahhoz valamilyen nagyon erős közérdek fűződik, például valamilyen bűncselekményt lepleznek le vele, vagy ilyen eset az is, ha egy politikus olyat tesz a magánéletében, ami szöges ellentéte a közszereplései során képviselt értékeknek, nézeteknek. (Ilyenek voltak korábban a keresztény-konzervatív politikusok ügyei: Borkai prostituáltas jachtozása vagy Szájer ecstasytablettás melegbulija.)

Az érintett bulvárcikkek minden ténybeli alapot és konkrét bizonyítékot nélkülöző módon azt sejtetik az olvasóikkal, hogy Cseh Katalin akár drogozhatott is az esküvőjén, a névtelen bulvárcikkek legalábbis provokatívan erről kérdezgetik az olvasóikat: vajon tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állhatott-e a képviselő?

Az viszont inkább mulatságos, hogy lényegében azt is a szemére hányják, hogy akár egy-két Aperolnál többet is megihatott a saját esküvőjén, és hogy sokat mosolygott, nevetgélt.

Összeszedtük a cikkek főbb állításait:

  • A Bors arról írt, hogy Cseh Katalin asztalok között csúszott-mászott a földön, zavartan bolyongott drága esküvői helyszínének kertjében. (Cseh azt mondta, az asztal alatt készült képek az ismert lagzis játék, a menyasszonyrablás során készültek – Telex.)
  • A Momentum politikusa ki tudja, minek a hatása alatt állhatott, amikor azok az újabb botrányos képek készültek, amelyek most a Bors birtokába kerültek.
  • Egymás után gurította le az Aperol Spritzeket.
  • A lakoma 11 millió forintba került, és a legdrágább italokat szolgálták fel, amikből fogyott is bőven.
  • Cseh ritkán látott grimaszokkal, heves pózolással járatta le magát a násznép előtt.
  • A politikusnőn volt egy ruha, ami drága külföldi divatházból rendelt darab, és a Bors által megkérdezett szakértők szerint legalább 2 millió forintba kerülhetett. A ruháról egyébként megjegyzi az ismeretlen szerző, hogy jobb sorsra volt érdemes, és a padlót törölték fel vele.
  • A Bors szerint a násznép azt találgatta a helyszínen, miért alázta meg magát így Cseh.
  • A napilap azt is írja, hogy egymás után itta az Aperolokat, azonban inkább arra gyanakszanak, hogy a drága pezsgő üthetett be ennyire.
  • A Bennfentes megdöbbent azon, hogy egy esküvőre a pár saját tortát készíttetett a keresztneveik kezdőbetűivel.
  • Szintén a Bennfentes arról ír, hogy csak a cukrászoknak fizethettek milliókat, a tortáról és az említett kezdőbetűs díszről nem is beszélve.
  • De a Bennfentes a legkomolyabb oknyomozói munkát ékszerészeti vonalon tette meg, idézzük: „A gyűrűk formáját és masszívságukat tekintve szép és igényes ötvösmunkák.”

A Bors és a Bennfentes cikkeiben az is érdekes, hogy mindkét portál egymásra mutogat, a Bors szerint a Bennfentestől vannak a képek, a Bennfentes szerint a Borstól, valójában pedig a felhasznált fotók nagy része az esküvői fotós honlapján volt elérhető egészen délelőttig, amíg le nem szedték azokat.

Az oknyomozás végén a Bors a következőt állapította meg a felmerült kérdésekkel kapcsolatban (drogozhatott-e, sokat ihatott-e, mennyire voltak drága kellékek stb.):

Bármennyire is szeretnénk, ezekre a kérdésekre egyelőre nem kaphatunk választ.

A pénteki Metropol is többoldalas anyagot szentelt Cseh esküvőjének

Megkérdeztük Cseh Katalint

A Telex megkereste Cseh Katalint, aki azt mondta, a Bors és a Bennfentes fenti állításai között

„egyetlen igaz és valós állítás sincs, az nem több, mint vádaskodás és rosszindulatú feltételezés, aminek semmi alapja nincs.”

A politikus azt is mondta:

  • a képek magáncélra készültek;
  • az eljegyzési gyűrű a férje dédnagymamájának egykori gyűrűje;
  • az esküvő összköltsége a töredéke volt annak, mint amennyit a propagandacikkekben írnak;
  • a menyecskeruhát nem százezrekért szabták rá, hanem az internetről rendelte;
  • a vendégek a ’20-as éveket kölcsönzött ruhákkal vagy saját ruhatáruk meglévő darabjainak variálásával oldották meg.

Továbbá állítja, hogy csak az esküvő násznépének küldték körbe a fotókat.

„Nagyon szomorúnak tartom, hogy ott tart a politikai közbeszéd, hogy azok a képek, amiket egy zárt körnek, nekünk és a meghívottaknak készített az esküvői fotósunk, valahogyan eljutottak a propagandához. Ezt mi ennek a zárt körnek, a meghívottaknak küldtük körbe, hogy utólag is osztozhassanak örömünkben, életünk egyik legszebb napjának történéseiben. Szomorú, hogy eddig nem látott mélypontra süllyedt a propaganda, illetve az is, hogy már most itt tart a kampány. Nagyon készültünk életünk legszebb napjára, és ha a propagandának az volt a célja, hogy ezt elrontsa, üzenem nekik, nem sikerült” – mondta a Telexnek. Egyébként mi pénteken délelőtt megtaláltuk a képeket az esemény hivatalos fotósának weboldalán is, azokat képernyőmentéssel bárki leszedhette (a letöltéshez kódot kért az oldal), aztán délutánra elérhetetlenné vált az aloldal, a képek már nem voltak hozzáférhetők a fotósnál.

A politikus nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy indít-e eljárást az ügyben. „A propaganda aljas és hazug vádaskodása és lejáratási kísérlete ellen eddig is mindig megtettem a szükséges jogi lépéseket, ahogyan most is meg fogom. Az ebben a cikkben sugalltak a hazugság kategóriájába tartoznak. Természetesen ez után a cikk után is egyeztettem a Momentum jogászaival, megtesszük a szükséges lépéseket” – fogalmazott.

Nem most került a Fidesz-közeli médiumok célkeresztjébe a momentumos politikus

Cseh Katalin nem először szerepel a Bennfentes-oldalon: korábban Deutsch Tamás OLAF-vizsgálatot sürgetett, mert állítása szerint „haveri cégek” révén több milliárd forint európai uniós támogatást és több százmillió forintnyi közbeszerzést is elnyerhetett. Érdekesség, hogy akkor is a Bennfentes nevű portál volt az, amely lehozta, hogy egy Anonymous-álarcos figura arról beszél, hogy egy „kétszínű ellenzéki politikust” leplez le. A kormányhoz közeli média később megnevezte, hogy Cseh Katalinról lehet szó.

Korábban Cseh a vádakról azt írta, semmi sem igaz belőlük, szerinte mindössze az történt, hogy „a fideszes propagandagyárban összedugták a fejüket, és egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született. Milliárdokat összeszedő politikusról és állítólagos korrupcióról beszélnek, ami hazugság.” Cseh Deutsch Tamásra korábban azt reagálta, „van abban valami megmosolyogtató, amikor a Fidesz emleget OLAF-vizsgálatot, már csak azért is, mert az elmúlt években pont a Fidesz volt az, amely mindent megtett, hogy ellehetetlenítse az uniós ellenőrzéseket. De legalább most beszélhetnek a fideszesek az OLAF munkatársaival Tiborcz Istvánról, az Elios-ügyről és a többi, kormányközeli visszaélésről.”

Kapcsolódó cikkek